Armata israeliană a emis notificări de convocare a 1.000 de membri ai comunității ultra-ortodoxe

Armata israeliană a emis notificări de convocare a 1.000 de membri ai comunității ultra-ortodoxe
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iul 2024

Armata israeliană a emis duminică notificări de convocare a 1.000 de membri ai comunității ultra-ortodoxe, într-o mișcare menită să întărească rândurile armatei, dar care ar putea aprinde și mai mult tensiunile dintre israelienii religioși și seculari, transmite Reuters, citată de News.ro.

Curtea Supremă a decis luna trecută că Ministerul Apărării nu mai poate acorda scutiri generale studenților evrei la seminar, de la efectuarea serviciului militar.

Urmărește-ne și pe Google News
România pregătește un nou drum de mare viteză CITEȘTE ȘI România pregătește un nou drum de mare viteză
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Acest aranjament era în vigoare încă de pe vremea înființării Israelului în 1948, când numărul ultra-ortodocșilor, sau Haredi, era mic.

Noua schimbare de politică a fost respinsă de cele două partide religioase din guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu, provocând tensiuni severe în coaliția de dreapta, pe măsură ce războiul din Gaza continuă.

Liderii comunității ultra-ortodoxe, în creștere rapidă, spun că forțarea studenților de la seminar să servească în armată alături de israelieni laici, inclusiv de femei, riscă să le distrugă identitatea de evrei religioși.

Unii rabini au îndemnat pe oricine din comunitatea lor care primește ordine de chemare să le ardă.

CONFIRMARE FOTO Cel mai mare lanț de restaurante fast-food din Finlanda a venit în România și începe extinderea CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Cel mai mare lanț de restaurante fast-food din Finlanda a venit în România și începe extinderea

Totuși, nu toți Haredim refuză să slujească. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au creat o serie de unități pentru ultra-ortodocși. O serie de noi recruți Haredi,  aflați deja în sistem, care nu au solicitat scutiri, s-au prezentat la datorie duminică, deși sperau să se ajungă la o cale de mijloc.

"Dacă vrei să recrutezi Haredis, mai întâi află ce trebuie să faci pentru a recruta Haredis. Nu o face cu forță", a spus Netsach Cohen, 19 ani, înainte de a intra în baza de recrutare.

Alții din comunitățile Haredi mai devotate au spus că nu vor fi niciodată de acord să servească în armată.

”Cine nu înțelege valoarea studiului, nu poate înțelege de ce membrii Haredi nu vor să fie recrutați”, a spus David Mizrahi, student la seminar de 22 de ani, din Ierusalim.

Forțarea problemei va înrăutăți disputa, a spus el.

Taxele la Medicina din București pentru studenții străini pot crește. România a devenit un magnet în domeniu CITEȘTE ȘI Taxele la Medicina din București pentru studenții străini pot crește. România a devenit un magnet în domeniu

În urma primului set de convocări, este aștat ca în următoarele săptămâni să fie trimise noi notificări pentru un total inițial de 3.000 de recruți ultra-ortodocși.

Guvernul încă încearcă să adopte o lege de recrutare care ar putea crea un compromis limitat și ar rezolva problema înainte de a pune în pericol stabilitatea coaliției.

Cu toate acestea, având în vedere că trupele israeliene încă luptă în Gaza, la mai bine de nouă luni după atacul condus de Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie, și o amenințare tot mai mare de război în Liban, presiunea armatei și a israelienilor laici de a împărți povara serviciului militar în Liban fiind tot mai mare.

Israelienii sunt obligați prin lege să servească în armată de la vârsta de 18 ani, timp de 24-32 de luni. Membrii minorității arabe, de 21%, din Israel sunt în mare parte scutiți, deși unii servesc în armată.

viewscnt
Afla mai multe despre
armata israeliană
armata israelului
evrei ultraortodocși recrutare armată