Antreprenorii ultrabogați amenință că vor părăsi Marea Britanie din cauza unei propuneri de modernizare a sistemului de impozitare

Antreprenorii ultrabogați amenință că vor părăsi Marea Britanie din cauza unei propuneri de modernizare a sistemului de impozitare
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iul 2024

Pentru antreprenorul ultrabogat Bassim Haidar, locuirea la Londra a devenit o răsfăț scump, pe care nu îl mai poate justifica. În timp ce noul prim-ministru britanic Keir Starmer se stabilește în Downing St nr. 10, Haidar caută locuințe în Grecia și Monaco, pentru că o propunere de modernizare a sistemului de impozitare va transforma Marea Britanie într-o zonă ”interzisă” pentru cei bogați, spune el.

Starmer afirmă că reforma va face sistemul fiscal al Marii Britanii mai echitabil și va strânge fonduri pentru serviciile publice întinse, potrivit presei britanice, citată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Campania lui Biden a depășit cheltuielile și veniturile campaniei lui Trump în luna iunie CITEȘTE ȘI Campania lui Biden a depășit cheltuielile și veniturile campaniei lui Trump în luna iunie
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Deși susține unele reforme, Haidar consideră că modificările propuse ar putea dăuna economiei dacă proprietarii de afaceri internaționali aleg să părăsească Marea Britanie sau să evite să se mute aici, subminându reputația țării de incubator pentru firmele în curs de dezvoltare.

Guvernul conservator, recent înlăturat, a schițat planuri surpriză, în martie, pentru a elimina treptat regimul fiscal ”non dom”, vechi de secole, din Marea Britanie, care scutește persoanele bogate de a plăti impozit pe veniturile obținute în străinătate.

Dar, în perioada premergătoare câștigării alegerilor din 4 iulie, partidul laburist de stânga al lui Starmer a promis să elimine, de asemenea, scutirile permanente pe care ”non doms”, persoane născute în afara Regatului Unit, le-ar putea obține dacă pun activele din afara Regatului Unit într-un trust, în termen de 15 ani de la mutarea în Marea Britanie.

Acum după revenirea laburiștilor la putere, Haidar vrea ca Starmer și ministrul de finanțe Rachel Reeves să regândească aceste planuri și să le înlocuiască cu o nouă taxă anuală, de șase cifre, pentru persoanele cu o avere netă de peste 5 milioane de lire sterline (6,52 milioane de dolari).

Microsoft estimează că pana informatică provocată de sistemul său de operare a afectat circa 8,5 milioane de calculatoare CITEȘTE ȘI Microsoft estimează că pana informatică provocată de sistemul său de operare a afectat circa 8,5 milioane de calculatoare

Haidar estimează că o taxă de 150.000 de lire sterline ar putea strânge încă 4 miliarde de lire sterline pe an pentru guvern, sporind cuferele statului fără a declanșa un exod al celor bogați în afara țării.

”Ideea că Marea Britanie este pur și simplu prea bună pentru a pleca de aici este incorectă”, a declarat Haidar, cetățean libanez, născut în Nigeria, în vârstă de 53 de ani, pentru Reuters.

”Este nedrept să fii impozitat atât de puternic pe bogăția generată în afara Marii Britanii, poate cu ani înainte ca oamenii să se mute în Marea Britanie, este nedrept”, a spus el, îndemnând guvernul să se așeze cu milionarii mobili la nivel global și să discute despre reformele fiscale despre care, a spus el, ar putea pune în pericol locurile de muncă din Marea Britanie.

Organizații precum Patriotic Millionaires UK militează, de asemenea, pentru a introduce taxe anuale asupra averii pentru cei superbogați.

Burduja: Până în 1 aprilie 2025 vom avea o definiție a consumatorului vulnerabil în sectorul energetic/ Acum un apartament gol din Primăverii, unde consumul este sub 100 de kWh, are același sprijin precum apartamentul unei familii cu trei copii CITEȘTE ȘI Burduja: Până în 1 aprilie 2025 vom avea o definiție a consumatorului vulnerabil în sectorul energetic/ Acum un apartament gol din Primăverii, unde consumul este sub 100 de kWh, are același sprijin precum apartamentul unei familii cu trei copii

Stabilirea unui impozit de 2% la un prag de 10 milioane de lire pe an ar afecta aproximativ 20.000 de oameni, dar ar strânge până la 24 de miliarde de lire pe an potrivit estimărilor grupului.

Firmele de investiții, administratorii de avere și bancherii care furnizează servicii financiare pentru aproximativ 70.000 de persoane din Marea Britanie cu statut de ”non-dom” sunt în alertă maximă pentru momentul în care ar putea începe reforma fiscală istorică.

Guvernul laburist consideră că poate strânge încă 5 miliarde de lire pe an prin combaterea evaziunii fiscale interne. E mai dificil să evaluezi cât de mult s-ar putea strânge prin modificarea avantajelor fiscale pentru trusturile offshore.

”Nu este posibil să se măsoare direct cât de multe venituri din străinătate au persoanele non-dom care utilizează baza de remitere și, prin urmare, care este baza de impozitare potențială”, a spus Institutul independent de Studii Fiscale, într-un raport publicat în martie.

Topul celor mai buni 100 de sportivi din secolul XXI CITEȘTE ȘI Topul celor mai buni 100 de sportivi din secolul XXI

Taxa de succesiune a generat 2,1 miliarde de lire sterline între aprilie și iunie, cu 83 de milioane de lire sterline mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, au arătat datele autorităților fiscale din Marea Britanie publicate în această săptămână.

Marea Britanie are aproximativ 37.000 de persoane non-dom care optează pentru a fi impozitate pe ”bază de remitere”. Aceasta înseamnă că impozitele din Regatul Unit nu sunt percepute pentru veniturile din străinătate sau câștigurile de capital decât dacă sunt remise în Regatul Unit.

Potrivit IFS, acești oameni au plătit colectiv aproximativ 6 miliarde de lire sterline prn impozitul pe venit din Regatul Unit, contribuțiile la asigurările naționale și impozitul pe câștigurile de capital, în 2020-21.

Amenințările celor bogați de a renunța la regimurile fiscale neprietenoase sunt departe de a fi noi, iar unii consilieri de avere susțin că statutul Londrei ca oraș divers din punct de vedere cultural, cu școli de talie mondială, îi va convinge în cele din urmă pe cei înstăriți să accepte.

FOTO INEDIT Efect al haosului digital CrowdStrike: tichete de îmbarcare în avion scrise de mână cu pixul. Întârzieri, anulări de zboruri și probleme la check-in din cauza penei IT CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT Efect al haosului digital CrowdStrike: tichete de îmbarcare în avion scrise de mână cu pixul. Întârzieri, anulări de zboruri și probleme la check-in din cauza penei IT

Dar dorința de a-și proteja averea familiei pentru generațiile viitoare a depășit cu mult inconvenientul de a se muta în altă țară, a spus Haidar. Este probabil ca Marea Britanie să piardă aproape unul din șase din milionarii săi în dolari americani până în 2028, conform Raportului UBS Global Wealth pentru 2024, publicat la începutul acestei luni.

Banca elvețiană a citat numărul mare de super-bogați din Marea Britanie, implicațiile războiului Rusia-Ucraina și efectul mai mic al deciziei Marii Britanii de a-și elimina avantajele fiscale ”non dom” drept motive pentru scăderea puternică.

UBS a estimat că numărul de milionari în dolari din Marea Britanie va scădea cu 17%, până la aproximativ 2,5 milioane, în 2028.

În schimb, totalul milionarilor în dolari din Statele Unite și Franța a fost prognozat să crească cu 16% până în 2028, în Germania cu 14%, în Spania cu 12% și în Italia cu 9%.

Trump spune că a avut ”o convorbire telefonică foarte bună” cu Zelenski și se angajează să pună capăt războiului CITEȘTE ȘI Trump spune că a avut ”o convorbire telefonică foarte bună” cu Zelenski și se angajează să pună capăt războiului

În raportul său din martie, IFS a spus că există ”doar dovezi limitate cu privire la modul în care persoanele non-dom ar răspunde la taxe mai mari”.

Propunerile de înăsprire a lacunelor fiscale de care beneficiază cei bogați vin pe măsură ce autoritățile de reglementare financiare din Marea Britanie își dublează eforturile pentru a face Marea Britanie mai atractivă pentru companiile și investitorii globali.

Săptămâna trecută, Financial Conduct Authority din Marea Britanie a dezvăluit o reînnoire a regulilor de listare corporativă menită să atragă proprietarii de firme private promițătoare să se listeze la bursa din Londra.

Dar Haidar a anulat planurile de a-și lista firma de servicii financiare Optasia în Marea Britanie și a început discuții cu locații alternative de listare, în țări cu regimuri fiscale mai favorabile.

”Dacă cei care sunt deja aici caută acum să plece, cum poți să începi să atragi alții noi, când noul sistem este setat să fie și mai punitiv?” a spus el.

David Lesperance, directorul general al firmei de consultanță fiscală Lesperance & Associates, a declarat pentru Reuters că guvernul nu ar trebui să subestimeze ușurința și ritmul cu care familiile bogate ar putea părăsi Regatul Unit și modul în care țări precum Dubai și Singapore se străduiesc să le atragă.

Câțiva dintre clienții săi se gândeau la mutarea în 17 jurisdicții fiscale alternative, inclusiv Irlanda, Malta și Portugalia.

"Bogăția nu mai stă nemișcată. Nu trebuie. Gâștele aurii au aripi și vor zbura", a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
majorare impozite
impozit pe bogăție
impozit bogați
supraimpozitare bogați