Autoritatea de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE) va trebui ca până la finalul lunii martie 2020 să transfere către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sumele rămase necheltuite din încasările provenite din taxa de 2% pe cifra de afaceri, se precizează în proiectul de lege de eliminare a OUG 114 asupra căruia Guvernul urmează să-și asume răspunderea. Suma se referă la sumele încasate în acest an, de la 1 ianuarie nivelul taxei revenind la cel normal, de 0,1-02%, stabilit prin ordin ANRE.
Profit.ro a semnalat că în primele trei trimestre ale acestui an, ANRE a încasat 498 milioane de lei numai din contribuția de 2% pe cifra de afaceri impusă prin controversata Ordonanță de Urgență 114, o sumă de 5,6 ori mai mare decât cea percepută pe întreg anul trecut, de 88 milioane de lei. În 2018, înainte de adoptarea OUG 114, contribuția era de doar 0,1% din cifra de afaceri. În total, în primele 9 luni ale anului 2019 ANRE a încasat venituri în valoare de 510 milioane de lei. Potrivit bugetului rectificat pe acest al agenției, ANRE ar urma să înregistreze un excedent de 486,5 milioane de lei, la venituri totale estimate de 606 milioane lei, din care 598 milioane din contribuții.
În urmă cu o lună, ANRE susținea că “nu există baza legală pentru virarea sumelor (încasate din contribuția de 2% - n.r.) la bugetul de stat”, dar nici “baza legală pentru finanțarea unor proiecte de investiții în domeniul energetic. Bugetul ANRE face parte din bugetul general consolidat”.
Textul proiectului de lege sugerează că sumele vor fi utilizate pentru finanțarea programelor de eficiență energetică.
CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu puternic la o pescărie Năvodari. Au ars barăci din lemn pe o suprafață de 500 de metri pătrați și trei mașiniAceasta se asigură anual, din bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, “din sume constituite în bugetul propriu și/sau prin atragerea unor fonduri terțe precum și a unei contribuții de la titularii de licențe în domeniul energiei și al gazelor naturale în cazul derulării unor proiecte comune.”
Premierul Orban a acuzat deschis, luni, conducerea ANRE că ia măsuri contrare celor promovate de Guvern, referindu-se în mod particular la taxa de 2% percepută de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pe cifra de afaceri a companiilor din energie și gaze naturale. Orban spune că în timp ce Guvernul vrea să o elimine prin modificările aduse OUG nr. 114/2018, ANRE o reintroduce, după cum a semnalat Profit.ro, printr-un ordin în care sunt stabilite tarifele plătite anul viitor atât de producători, cât și de distribuitori.
Potrivit unui document parlamentar, Comisia Europeană ar fi atras atenția că prevederile din OUG 114 privind taxa pe cifra de afaceri "încalcă în mod grav obligațiile impuse prin Pachetul 3 Energie și a solicitat abrogarea urgentă a acestora". Este vorba, însă, de încălcarea independenței autorității de reglementare prin legiferarea de către Guvern a nivelului principalei surse de finanțare a ANRE, nu de cuantumul în sine al taxei, majorată de 20 de ori prin OUG 114, de la nivelul anterior de 0,1%.