Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a fost nominalizat și ministru interimar al Justiției.
Nominalizarea a fost transmisă președintelui Klaus Iohannis de către prim-ministrul Sorin Grindeanu. Șeful statului trebuie să semneze decretul de interimat, pentru ca Birchall să poată prelua, temporar, șefia Justiției.
Interimatul poate fi de maximum 45 de zile.
UPDATE ORA 18.30 Birchall afirmă, pe Facebook, că vrea să asigure bunul mers al justiției, alături de instituțiile cu atribuții în domeniu, de societatea civilă și de mass media și dorește să facă acest lucru transparent, alături și de partenerii externi.
"Îi mulțumesc premierului, președinților coaliției de guvernare, precum și colegelor și colegilor mei din PSD și ALDE pentru încrederea cu care m-au învestit, înțelegând totodată responsabilitatea imensă pe care o presupune portofoliul Justiției", scrie Birchall.
Ea afirmă că va încerca să îndeplinească acest mandat cu "profesionalism, seriozitate și echilibru".
"Îmi doresc ca alături de instituțiile care au atribuții și responsabilități în acest domeniu, de reprezentanți ai societății civile și mass media, precum și printr-un dialog transparent cu partenerii noștri externi să putem asigura bunul mers al justiției, ca o premisă fundamentală a unei democrații consolidate", afirmă ministrul.
Președintele Klaus Iohannis trebuie să decidă și asupra noului ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, care a demisionat la începutul acestei luni lăsând liber postul ministerial. În acest caz, nu a fost avansată o propunere de nou ministru de către PSD, interimatul fiind asigurat acum de ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.
Social-democrata Ana Birchall are 43 de ani, iar de 11 ani este membru PSD, fiind consiliera lui Mircea Geoană, pe vremea când acesta era ministru de Externe, și a lui Victor Ponta, când fostul lider al PSD era prim-ministru. Ea are, alături de soțul său, cinci locuințe, două dintre ele în SUA, investiții financiare în străinătate în valoare de 23 de milioane de euro, plasamente de 556.367 de lei, 60.071 de euro și 66.667 de dolari, precum și 13 conturi și depozite bancare.
Din iulie până în decembrie 2012, social-democrata a fost consilier al prim-ministrului de la acea vreme Victor Ponta.
CITEȘTE ȘI FOTO Prima carte electronică de identitate, care va înlocui actul utilizat în prezent de populațieFlorin Iordache a demisionat astăzi din postul de ministru al Justiției. Demisia este depusă pe fondul protestelor din ultimele zece zile, din București și alte orașe, împotriva ordonanțelor privind Codul Penal și grațierea.
El și-a justificat demisia prin faptul că inițiativele sale s-au dovedit legale și constituționale, dar pentru opinia publică acest lucru nu a fost suficient.
''De când am venit la Ministerul Justiției, mi-am propus și am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente și destul de sensibile. Așa cum ați văzut și dumneavoastră, toate inițiativele asumate sunt legale și constituționale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiției, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcția de ministru al Justiției”, a spus Iordache, la Palatul Victoria.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Iohannis a ieșit din Palatul Cotroceni pentru a discuta cu persoanele care protestau, în ninsoare, împotriva sa, retrăgându-se însă după 3 minuteEl și-a anunțat demisia doar cu această scurtă declarație, după care a plecat fără a răspunde la întrebări.
CITEȘTE ȘI UPDATE DOCUMENT Guvernul a desecretizat ședința în care a modificat Codul Penal. Conținutul discuției