ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Cehii au început să voteze, după Olanda și Irlanda. Temele și îngrijorările care domină alegerile

Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2024

După Irlanda, cabinele de vot s-au deschis vineri, la ora locală 14.00 (15.00, ora României) și în Republica Cehă, unde cetățenii vor alege 21 de europarlamentari dintre cei 674 de candidați de la 30 de partide, relatează POLITICO.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cehia este una dintre cele două țări din UE care votează pe parcursul a două zile (cealaltă este Italia, unde se votează sâmbătă și duminică), secțiile de votare urmând să fie deschise și sâmbătă, urmând să se închidă la ora locală 14.00 (15.00, ora României).

Întrucât cehii nu votează de data aceasta în cadrul niciunui alt scrutin la nivel național, se așteaptă ca prezența la vot - care în mod tradițional rămâne în urma mediei UE - să fie foarte scăzută. În 2019, doar 28% dintre cehi au votat la alegerile europene, cel mai mic procentaj după cel al slovacilor.

Alegerile pentru UE pot fi considerate însă ca o perioadă de probă pentru alegerile interne - cehii vor alege un nou parlament în 2025.

Consumul duduie din nou, constată analiștii. Se apropie de „viteza de croazieră din vremurile bune”, ceea ce aduce înapoi dezechilibrele externe CITEȘTE ȘI Consumul duduie din nou, constată analiștii. Se apropie de „viteza de croazieră din vremurile bune”, ceea ce aduce înapoi dezechilibrele externe

Principalele subiecte în campania pentru aceste alegeri europene au fost migrația, acordul verde al UE (Green Deal) și Ucraina.

Principalul obiectiv al coaliției de guvernare este de a contracara populiștii din partidul ANO, care gravitează în jurul fostului prim-ministru Andrej Babiš. Acesta este motivul pentru care aliații din coaliția guvernamentală, ODS (grupul ECR în Parlamentul European), KDÚ-ČSL (PPE) și TOP 09 (PPE), au creat o listă comună de candidați pentru alegeri, în ciuda faptului că se află în grupuri diferite în Parlament - și au opinii divergente în toate domeniile, de la căsătoria între persoane de același sex la Green Deal, notează POLITICO.

Alegerile pentru cei 720 de membri ai Parlamentului European, care se desfășoară în perioada 6-9 iunie, au început joi, în Olanda, și au continuat vineri cu Irlanda și Republica Cehă.

Sondajul la ieșirea de la urne din Olanda prognozează 8 locuri pentru alianța dintre Partidul Verzilor și Partidul Laburist, iar 7 locuri pentru Partidul Libertății, de extremă dreapta, al lui Geert Wilders, care a câștigat anul trecut alegerile legislative naționale. Pentru Wilders, al cărui partid nu avea deloc reprezentanți în Parlamentul European, este vorba de un succes, deși nu chiar de proporțiile categorice prognozate înainte de scrutin. De altfel, Europa se îndreaptă spre momentul său Donald Trump. Dacă sondajele sunt corecte, aceste alegeri vor reordona peisajul politic al continentului cu o ascensiune considerabilă a extremei dreapta.

Letonia, Malta și Slovacia vor vota sâmbătă, 8 iunie, pentru Parlamentul European. În Cehia, urnele vor fi deschise așadar și sâmbătă, în timp ce în Italia se va vota sâmbătă și duminică.

Celelalte 20 de țări ale Uniunii (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria) vor organiza alegerile europene duminică, 9 iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri europarlamentare
cehia