Pakistanul, Somalia, Grecia, Danemarca și Panama alese în Consiliul de Securitate al ONU, în lipsa unor competitori

Pakistanul, Somalia, Grecia, Danemarca și Panama alese în Consiliul de Securitate al ONU, în lipsa unor competitori
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2024

Adunarea Generală a ONU a ales joi, Pakistanul, Somalia, Grecia, Danemarca și Panama să facă parte din Consiliul de Securitate în perioada 2025-2026, în lipsa unor concurenți, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Consiliul de Securitate al ONU este alcătuit din 15 membri, dintre care cinci sunt permanenți - Statele Unite, Rusia, China, Franța și Regatul Unit -, iar zece sunt alese cu mandate de doi ani, reînnoite în cazul a jumătate dintre ele anual, prin respectarea unor reguli de repartiție geografică.

În timpul votului cu buletine secrete, în Adunarea Generală, Danemarca a primit joi 194 de voturi, Panama 183, Pakistanul 182, Grecia 182, iar Somalia 179.

”Mandatul nostru va fi ghidat de un angajament total în favoarea multilaterialismului și respectării principiilor dreptului internațional”, a dat asigurări ministrul somalez de Externe Ahmed Moallim Fiqi, care tocmai a cerut ca Misiunea ONU în Somalia să părăsească această țară până la sfârșitul anului.

”ALEGERI FĂRĂ COMPETIȚIE”

”Vom depune eforturi să consolidăm cooperarea între Consiliul de Securitate și organizații regionale, inclusiv Uniunea Africană (UA)”, a adăugat el, în contextul în care o Forță de Menținerea Păcii a UA este prezentă în Somalia.

DECIZIE Salariul minim crește din nou, din iulie. Este majorată și partea neimpozabilă. Punctul de amendă, înghețat CITEȘTE ȘI DECIZIE Salariul minim crește din nou, din iulie. Este majorată și partea neimpozabilă. Punctul de amendă, înghețat

”Este o mare provocare, mai ales în aceste vremuri geopolitice critice”, a comentat, la rândul său, ministrul de Externe al Panama Janaina Tewaney.

Omologul său grec Georgios Gerapetritis și-a exprimat speranța să poată ”crea poduri între Sud și Nord, Est și Vest”, mulțumit poziției geopolitice și geografice a Greciei, ”la răscrucea a trei continente”.

”Alegeri fără competiție la mandatele din Consiliul de Securitate sau la orice alt organ al ONU iau în derâdere cuvântul «alegeri». Statele membre ar trebui să aleagă ca guverne responsabile de încălcări importante ale drepturilor omului să fie respinse”, a deplâns Louis Charbonneau de la Human Rights Watch (HRW).

Cele cinci țări alese joi înlocuiesc Elveția, Japonia, Mozambicul, Ecuadorul și Malta, începând de la 1 ianuarie 2025.

Ele urmează să se alătură celorlalte cinci state alese pe perioada 2024-2025 - Algeria, Guyana, Sierra Leone, Slovenia și Coreea de Sud.

viewscnt
Afla mai multe despre
onu consiliul de securitate membri