Patru persoane, între care un avocat, un expert evaluator și un executor judecătoresc, urmărite penal de DIICOT în dosarul de devalizare al Băile Herculane

Patru persoane, între care un avocat, un expert evaluator și un executor judecătoresc, urmărite penal de DIICOT în dosarul de devalizare al Băile Herculane
scris 11 nov 2016

Patru persoane, între care un avocat, un expert evaluator și un executor judecătoresc, sunt urmărite penal de DIICOT Caraș-Severin în dosarul privind devalizarea stațiunii Băile Herculane, în care este cercetat și omul de afaceri Iosif Armaș, prejudiciul în acest caz fiind de aproximativ 123 de milioane de lei.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Caraș-Severin, cu sprijinul ofițerilor de la Direcța Generală Anticorupție, au făcut acte de urmărire penală în dosarul privind devalizarea SC Argirom Internațional SA București, SC Aeroportul Caransebeș SA (aeroportul din Caransebeș), SC Hercules SA și au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea lui Dorin Marescu, avocat în Baroul București, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la delapidare și a lui Iancu Hrelescu, pentru complicitate la delapidare, complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Adrian Petru Andrițoiu, expert evaluator ANEVAR la data faptei, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, sub forma sprijinirii, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la delapidare și față de Ion Sima, executor judecătoresc, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, sub forma sprijinirii, abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

În perioada decembrie 2007 - august 2008, s-a constituit un grup infracțional organizat, coordonat de către Iosif Armaș, Dorin Marescu, Iancu Hrelescu, având drept scop însușirea principalelor active ale SC Argirom Internațional SA și SC Hercules SA.

”În perioada menționată, inculpatul Armaș Iosif a înstrăinat cu sprijinul inculpatului Marescu Dorin către inculpatul Hrelescu Iancu 60% din acțiunile deținute de SC Argirom Internațional SA la SC Aeroportul Caransebeș SA, contra unei suprafețe de jumătate dintr-un teren de 7.406 metri pătrați, cu o valoare de piață de 19.033 euro, iar, ulterior, la un interval scurt de timp, a procedat la înstrăinarea celor 60% acțiuni către SC Excav Prod SRL Caransebeș contra sumei de 418.408 euro (de aproximativ 21 de ori mai mult decât valoarea la care au fost dobândite), cunoscând că acțiunile provin din săvârșirea de infracțiuni”, arată DIICOT.

Mark Zuckerberg: E o ”nebunie” să spui că Facebook l-a ajutat pe Trump să câștige CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg: E o ”nebunie” să spui că Facebook l-a ajutat pe Trump să câștige

În aceeași perioadă, au fost însușite de către membrii grupului pentru Iancu Hrelescu sau pentru alții, prin acte fictive, șapte imobile  - hoteluri, băi termale, restaurante - cu o valoare de circulație de aproximativ 4.032.800 lei și 400.000 de euro din patrimoniul SC Hercules SA, unde SC Argirom Internațional SA era acționar majoritar. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul expertului evaluator ANEVAR Adrian Petru Andrițoiu și a executorului judecătoresc Ion Sima.

Imobilele dobândite au fost înstrăinate ulterior către SC Excav Prod SRL, chiar și cu un preț de aproximativ 12 ori mai mare decât prețul la care a fost achiziționat prin executare silită.

În 19 martie 2008, SC Argirom Internațional SA a intrat în insolvență, creditorul majoritar fiind Ministerul Administrației și Internelor – Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale UT 350, care are o creanță de aproximativ 10 milioane de euro.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 123 de milioane de lei, valoarea creanțelor împotriva SC Argirom Internațional SA.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pentru 45 de clădiri (hoteluri, restaurante, spații comerciale, băi termale, ștranduri) și pentru 30 de terenuri.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În dosarul devalizării stațiunii Băile Herculane sunt cercetați și Iosif Armaș, Filip Răiescu, Gavril Adamescu, Valentin Costea, Monica Angela Mihu (fostă Borza) și Victorița Oprea.

Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Caraș Severin, împreună cu polițiști de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate, au făcut în 6 iunie 17 percheziții în municipiul București și județele Caraș-Severin, Timiș și Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în delapidare și complicitate la delapidare, bancrută frauduloasă și complicitate la bancrută frauduloasă și abuz în serviciu.

Ulterior, omul de afaceri Iosif Armaș, care a contribuit decisiv la privatizarea stațiunii Băile Herculane, din județul Caraș-Severin, a fost ridicat din București și dus la DIICOT Caraș-Severin pentru a fi audiat în dosarul de delapidare și bancrută frauduloasă, cu prejudiciu de 30 de milioane de euro.

Persoanele suspectate au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, având drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC Hercules SA din patrimoniul acesteia și totodată însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute din valorificarea acestor active.

Conform sursei citate, privatizarea SC Hercules SA Băile Herculane a avut loc în 28 august 2001, când a fost cumpărat pachetul majoritar de 40,92% de către SC Argirom Internațional SA, societatea controlată de către liderul grupului infracțional și care atunci deținea 68% din acțiuni.

În perioada 2001-2006, în baza unor relații contractuale, suspectul a preluat de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale 9.960.680 kilograme de zahăr pe care ulterior nu le-a restituit, producând un prejudiciu ANRSPS în cuantum de 43.288.697,99 lei.

De asemenea, începând cu martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, suspectul, în calitate de acționar majoritar la SC Argirom Iinternațional SA București a determinat ca datoriile pe care societatea le avea și care se afla în procedura generală de insolvență să fie recuperate de către creditori de la SC Hercules SA Băile Herculane, arăta DIICOT.

viewscnt
Afla mai multe despre
diicot
baile herculane