Sorin Mihai, Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnastopol, foști șefi ai Petromservice, au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală, după ce au înregistrat în contabilitatea companiei achiziții fictive de la trei firme, producând un prejudiciu bugetului de stat de peste 6,8 milioane de lei.
Sorin Mihai, la data faptei director general executiv și membru în Consiliul de Administrație al SC Petromservice SA (actuala SC PSV Company SA), și Zizi Anagnastopol, fost director economic, respectiv director financiar al Petromservice, vor fi judecați pentru evaziune fiscală în formă continuată, iar Gheorghe Șupeală, membru în Consiliul de Administrație și director general executiv al companiei la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală și spălarea banilor.
În același dosar vor fi judecați Tatiana Dinu, administrator al SC Card Vision Media SRL, Mariana Iordăchescu și Kiss Laszlo Gyorgy, reprezentanți ai unor societăți comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală, scrie News.ro.
Pentru aceeași faptă va fi judecat și Ionuț Adrian Eftime, în prezent aflat în detenție, pentru executarea unei pedepse cu închisoarea.
Procurorii DNA au trimis în judecată în această cauză și societățile PSV Company SA (fostă Petromservice), pentru evaziune fiscală și spălarea banilor, Alexandra International Enterprise Fund SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor și spălarea banilor, precum și Boaz Active SRL și Card Vision Media SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Sorin Mihai, Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnastopol au creat și au implementat un mecanism infracțional constând în aceea că se înregistrau în evidențele contabile ale firmei Petromservice și se declarau la fisc cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale. În perioada 2006-2008, sumele declarate nejustificat au totalizat 50.357.919 lei.
“Majorarea artificială a cheltuielilor determina reducerea obligațiilor fiscale pe care firma le plătea statului, prin urmare a rezultat că firma s-a sustras de la plata unei sume importante la buget, în valoare de 6.802.669 de lei. Cheltuielile declarate consemnau achiziții fictive de servicii de la mai multe societăți comerciale controlate de ceilalți inculpați, printre care și SC Alexandra Internațional Enterprise Fund SRL, SC Card Vision Media SRL și SC Boaz Active SRL”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.
CITEȘTE ȘI CNAIR va lansa licitația pentru studiul de fezabilitate al autostrăzii Ditrău-Tg. Neamț până la sfârșitul lui noiembrieAnchetatorii susțin că, în cazul unora dintre aceste operațiuni, Gheorghe Supeală și Zizi Anagnastopol au beneficiat de ajutorul lui Ionuț Adrian Eftime, care ar fi intermediat încheierea unora dintre contractele de achiziții fictive de servicii.
“Mai mult, pentru a da o aparență de legalitate a activității evazioniste și pentru a disimula originea ilicită a banilor, inculpatul Șupeală Gheorghe a dispus transferul din conturile SC Petromservice SA (actuala SC PSV Company SA) în conturile SC Alexandra International Enterprise Fund SRL a sumei de 2.782.200 lei, ce reprezintă contravaloarea unora dintre aceste achiziții fictive”, susțin anchetatorii.
Ulterior, prin intermediul aceleiași societăți comerciale, Gheorghe Șupeală ar fi cumpărat din suma obținută prin evaziune fiscală și spălarea banilor un imobil pentru care a plătit 2.221.217 de lei (peste 630.000 de euro), acesta fiind folosit în scop personal.
Procurorii anticorupție au stabilit prejudiciul în acest dosar la 6.802.669 de lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă.
Anchetatorii au pus sechestru asigurător pe bunuri mobile și imobile ale inculpaților.
Dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului București, procurorii propunând menținerea măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.
Într-un alt dosar, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, în 22 iulie, pe Sorin Ovidiu Vîntu la șase ani și două luni de închisoare, pe Liviu Luca și Gheorghe Șupeală la câte șase ani, pe Zizi Anagnastopol la trei ani și șase luni și pe Sorin Mihai la trei ani de închisoare cu executare. Toții inculpații trebuie să plătească 36 de milioane de euro către PSV Company.
Foștii șefi din Petromservice Sorin Mihai, Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnastopol sunt judecați și în dosarul DIICOT Ploiești privind delapidarea PSV Company, în care este acuzat și fostul lider sindical Liviu Luca, prejudiciul produs în această cauză fiind aproximativ 15 milioane de lei.
Ionuț Adrian Eftime a fost condamnat definitiv, în iulie 2015, la șase ani și patru luni de închisoare, pentru delapidare și spălare de bani.
Procurorii arătau, în rechizitoriu, că persoane cu funcții de conducere au scos din conturile companiei Petromservice 8,5 milioane de euro, sub pretextul plăților pentru studii de piață și spoturi publicitare. Banii ar fi ajuns însă în conturile firmelor Boaz Active SRL și Laveco SRL, controlate de omul de afaceri Laszlo Kiss, judecat și condamnat în același dosar la șase ani și patru luni de închisoare.
Din probele anchetatorilor a rezultat că 6,8 milioane de euro din cei peste 8 milioane de euro au ajuns în contul societății IT&Media, cu sediul în Delaware (SUA), un offshore creat de Laszlo Kiss, care i-a dat lui Ionuț Adrian Eftime drept de administrare a conturilor.
Ionuț Adrian Eftime este unul dintre martorii cheie în dosarul fostului viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu. Eftime le-a spus procurorilor DNA că în 2008 i-a dat lui Bogdan Olteanu, la sediul central al PNL, un million de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.