Patria Bank și-a adâncit pierderea, în anul fuziunii cu Carpatica, cu 10,4% față 2016, în condițiile în care banca nu a reușit să vândă expunerile neperformante propuse, și a înregistrat venituri mai mici din titlurile de stat. Banca a redus cheltuielile operaționale peste buget, a crescut portofoliul de credite cu peste 10% și vrea să ridice mai mult capital de la acționari, în condițiile reducerii ratei fondurilor proprii. 2018 este anul în care Patria Bank se așteaptă să treacă pe profit.
Patria Bank a încheiat fuziunea prin absorbție cu Banca Comercială Carpatica în luna mai a anului trecut. Patria Bank a devenit acționar majoritar al Carpatica în 2016 și prezintă rezultatele pentru acel an cumulând bilanțurile Patria pentru întreg anul și pe cele ale Carpatica pentru ultimele 9 luni din 2016.
Pierderea netă pentru anul 2017 este de 42 e milioane de lei, față de nivelul bugetat de 20 de milioane de lei, rezultat justificat de întârzierile „în materializarea unor tranzacții importante de executare și recuperare din expuneri neperformante, că urmare a complexității și aspectelor juridice implicate, și care sunt estimate a se finaliza în 2018”, potrivit unui comunicat cu rezultatele financiare preliminare publicat joi seara la Bursa de Valori București, unde banca este una dintre cele trei instituții de credit listate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Venitul total din exploatare de 142,5 de milioane de lei este cu 7,8% sub nivelul bugetat, datorită în principal nerealizării plasamentului unei porțiuni din lichiditatea excedentara printr-o achiziție de portofoliu, se arată în comunicat.
Față de aceeași perioadă a anului precedent veniturile din exploatare înregistrează o scădere de 30% pe fondul scăderii veniturilor din portofoliul de titluri de stat, influențată de scăderea nivelului dobânzilor pe piață și ajustărilor favorabile de valoare justă a portofoliului de credite al Băncii Comerciale Carpatica mai mici în 2017 în comparație cu 2016, și în condițiile unor scăderi ale veniturilor din comisioane, pe fondul reducerii rețelei de lei de agenții cu 27 de unități față de aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile operaționale de 165 de milioane de lei au înregistrat o scădere cu 2,9% față de nivelul bugetat, datorită procesului de reorganizare a băncii în contextul fuziunii și al reducerii rețelei de lei de unități teritoriale.
Față de 2016 (an în care sunt luate în calcul doar ultimele 9 luni din activitatea Carpatica), cheltuielile operaționale au scăzut cu 6,3%, pe fondul scăderii cheltuielilor cu personalul cu 8,2% la 81 de milioane de lei și a cheltuielilor administrative cu 7,3% la 68 de milioane de lei, contrabalansate de creșterea cheltuielilor cu amortizarea și deprecierea cu 10% la circa 15 milioane de lei.
"Banca își propune să îmbunătățească performanță financiară și se așteaptă să devină profitabilă în 2018, pe măsură ce va reuși plasarea eficientă a lichidității excedentare (aflată la un nivel de peste 700 de milioane de lei) și care din motive strategice a fost menținută pe parcursul anului 2017, realizând obiectivele de creștere organică și achiziții strategice, obiective care considerăm că vor oferi investitorilor încredere în bancă și vor stimula participarea la operațiunile viitoare ale băncii pe piața de capital", se arată în comunicat.
Activitatea de creditare s-a relansat, portofoliul de credite înregistrând o creștere de 10,5% față de începutul anului, la 1,32 miliarde de lei, în timp ce activele totale s-au menținut relativ neschimbate la 3,59 miliarde de lei. Banca a generat credite noi de 694 de milioane de lei anul trecut.
Banca își propusese să crească nivelul creditelor cu circa un sfert, inclusiv prin achiziția unor portofoliu de 100 de milioane de euro. „În cursul anului banca a participat activ în mai multe procese de achiziții, dar fără ca acestea să se materializeze”, precizează comunicatul.
Capitalurile proprii ale băncii s-au redus cu aproape 18% față de finele lui 2016, la circa 232 de milioane de lei. Rata fondurilor proprii totale la finele anului trecut este de 10,66%, în scădere față de procentul de 13,32% înregistrat la finele anului precedent, pe fondul pierderilor înregistrate în anului 2017, creșterii activelor ponderate la risc din activitatea comercială (producția nouă de credite) și impactului negativ din marcarea la piață a portofoliului de titluri de stat generat de creșterea accentuată a randamentelor pe piață.
Banca a anunțat în această lună convocarea Adunării Generale a Acționarilor pentru creșterea bazi de capital cu 60 de milioane de lei.
Depozitele atrase de la clientela nebancară au înregistrat la 31 decembrie 2017 o creștere de 1,1% față de începutul anului, la 3,25 miliarde de lei, depozitele fiind la un nivel cu 11% mai mare decât în buget, acest nivel nefiind negativ influențat de procesul de optimizare a rețelei prin care Banca a închis 27 de unități teritoriale în cursul anului 2017, menționează banca.
Raportul credite/depozite a înregistrat în anul 2017 nivelul de 44,5%, mult sub media sistemului bancar de 80,30%, ceea ce arată un nivel foarte ridicat de lichiditate, pe care banca îl poate utiliza pentru creșterea portofoliului de credite.
Patria Bank are o capitalizare bursieră de 354 de milioane de lei, acțiunile băncii pierzând 4,3% din valoare de la începutul anului.
Grupul Patria Bank este deținut de Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG Bancă de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN și SAI Carpatica Asset Management.