Primăria Constanța apelează la locuitori pentru a lua Cazinoul. Profit.ro a anunțat anterior blocajul total la cazinoul restaurat doar de Ceaușescu. CNI: vidul legislativ permite prea multe contestații

Primăria Constanța apelează la locuitori pentru a lua Cazinoul. Profit.ro a anunțat anterior blocajul total la cazinoul restaurat doar de Ceaușescu. CNI: vidul legislativ permite prea multe contestații
scris 15 feb 2018

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a decis să întrebe locuitorii orașului ce cred că ar trebui făcut în cazul Cazinoului, prin intermediul unui formular online în care trebuie să răspundă dacă monumentul este bine să rămână la Compania Națională de Investiții sau să revină la municipalitate cu promisiunea că astfel va fi restaurat.

Consultarea este programată pe parcursul acestei luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat anterior că licitația pentru lucrările de restaurare și consolidare a Cazinoului din Constanța, procedură demarată în urmă cu aproape doi ani și estimată la 31,6 milioane de lei (fără TVA), a fost anulată pentru că ofertele primite de Compania  Națională de Investiții (CNI) au fost inacceptabile și/sau neconforme cu prevederile caietului de sarcini.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții CNI au declarat că procedura a fost anulată deoarece instanța a respins, printr-o decizie definitivă, plângerea unuia dintre ofertanți.

“Procedura demarată în luna mai 2016 privind contractarea lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului Constanța a fost anulată, în urma pronunțării Curții de Apel București. Astfel, odată cu soluționarea acestei contestații și anularea procedurii, nu se mai află pe rolul instanțelor niciun dosar privind Cazinoul din Constanța”, spun oficialii Companiei Naționale de Investiții.

Șeful ANAT își dorește ca Mircea Dobre să rămână mai departe ministrul Turismului. Unui nou ministru i-ar lua două luni să învețe alfabetul turistic CITEȘTE ȘI Șeful ANAT își dorește ca Mircea Dobre să rămână mai departe ministrul Turismului. Unui nou ministru i-ar lua două luni să învețe alfabetul turistic

Ei susțin că finalizarea licitației a fost întârziată de numeroasele contestații depuse, cu toate că au fost “toate eforturile” pentru ca obiectivul să fie contractat și reabilitat încă din 2012.

“Astfel, procedura demarată în anul 2015 a fost anulată după aproape 10 luni, după soluționarea tuturor contestațiilor. În ceea ce privește procedura demarată în 2016, aceasta a durat 17 luni tot din cauza multiplelor contestații depuse de către ofertanți, contestații depuse nu doar împotriva deciziilor luate de către CNI, ci și depuse împotriva celorlalți participanți la procedura de achiziție publică”, se arată în răspuns.

CNI mai spune că aceste întârzieri au fost posibile și din cauza vidului legislativ speculat de operatorii economici pe fondul modificărilor intervenite în Legea 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică.

“Aceste modificări dau posibilitatea operatorilor economici să conteste orice act al autorității contractante pe care îl consideră ca fiind nelegal, astfel că aceștia, ori de câte ori consideră că este cazul, contestă actele autorității contractante chiar dacă deciziile pronunțate de instanță sunt cât se poate de clare”, este argumentul avansat.

FOTO România nu va avea oaia ca brand turistic, dar va avea lupul dacic ca logo pentru președinția UE CITEȘTE ȘI FOTO România nu va avea oaia ca brand turistic, dar va avea lupul dacic ca logo pentru președinția UE

Relansarea licitației va fi posibilă după finalizarea procedurilor de reavizare a proiectului tehnic și a documentației aferente achiziției lucrărilor.

“Din păcate, acest lucru nu poate fi făcut de pe o zi pe alta, ceea ce va conduce la încă câteva luni de întârziere în demararea unei noi proceduri de achiziție publică pentru lucrările de execuție”, conchide CNI.

În octombrie 2017, Euromateria a contestat rezultatul evaluării CNI prin care oferta depusă a fost declarată drept inacceptabilă. O lună mai târziu, Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins ca nefondată contestația.

Euromateria a mers mai departe și a solicitat Curții de Apel București modificarea în parte a decizie CNSC din luna noiembrie 2017. Prin plîngerea formulată instanței, ofertantul a susținut că CNI avea obligația legală de a-i  solicita clarificări și numai în cazul transmiterii unui răspuns neconcludent, aceasta putea să dispună respingerea ofertei.

EXCLUSIV Copos a vândut hotelul Astoria din Eforie Nord. Este prima dată când vinde de când a intrat în business-ul turistic CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Copos a vândut hotelul Astoria din Eforie Nord. Este prima dată când vinde de când a intrat în business-ul turistic

“Respinge plângerea formulată de petenta Euromateria SRL împotriva Deciziei 3049/C11/3783, 3827 din data de 17.11.2017 emisă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, în contradictoriu cu intimata Compania Națională de Investiții, ca nefondată. Definitivă”, se arată pe pagina web a instanței.

Profit.ro a anunțat în august că 13 constructori și proiectanți, unii dintre aceștia formând asocieri, se luptă pentru a obține de la Compania Națională de Investiții (CNI) contractul de  restaurare și consolidare a Cazinoului din Constanța. 

Anterior, Guvernul a mai încercat să găsească un constructor pentru aceste lucrări, dar licitația precedentă, lansată în luna mai 2015, a fost blocată de contestații depuse de Aedificia Carpați și Euromateria, lideri ai două asocieri care s-au înscris la procedura de atribuire.

Licitația pentru strategia Smart City a Capitalei a fost suspendată cu 3 ore înainte de finish. KPMG cere un nou termen de depunere a ofertelor și reformularea unor cerințe din caietul de sarcini CITEȘTE ȘI Licitația pentru strategia Smart City a Capitalei a fost suspendată cu 3 ore înainte de finish. KPMG cere un nou termen de depunere a ofertelor și reformularea unor cerințe din caietul de sarcini

CNI a anulat licitația la finele lunii aprilie 2016, motivând că "au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme".

La procedura demarată în luna mai 2016, ofertele au fost depuse de Techbau SPA, Consorzio Satbile EBG și asocierile formate din Construcții Unu, Coral și UBC Inginerie, Corint, General Game și Crindesign Proiect, Euromateria, Imera și Aduro Impex, respectiv Euras și Polarh Design.

Un document guvernamental prezentat în luna mai de Profit ro relevă că o primă licitație pentru acest contract a fost organizată în vara anului trecut, fiind însă blocată și eșuând din cauza contestațiilor.

Atunci, licitația a fost suspendată fiind solicitate clarificări suplimentare de către asocierea Aedificia Carpați - Polarh Design și asociarea Euromateria-Rico-Princer, fiind admisă contestația celei de-a doua asocieri. Aceasta a modificat însă documentele de calificare, respectiv specialiștii propuși inițial, fapt ce a determinat comisia de evaluare să respingă oferta ca inacceptabilă. Asocierea de firme a contestat decizia și a ajuns în instanță, la Curtea de Apel, unde a câștigat împotriva statului, la finele anului trecut.

Oferta a fost reevaluată și declarată admisibilă, până s-a ajuns la analiza componentei tehnico-economice, unde a fost constatat că ofertantul nu a respectat documentația tehnică postată în SEAP, respectiv nu a ținut cont de clarificările urcate în sistem și a omis astfel cotarea unor categorii de lucrări. În aceste condiții, oferta a fost declarată din nou neconformă, în luna februarie 2016.

Din nou, asocierea Euromateria-Rico-Princer a formulat contestație, respinsă însă, ceea ce a condus la anularea procedurii.

Telekom pregătește o mare tranzacție imobiliară: 97 de clădiri, apartamente și spații comerciale, de depozitare și de birouri, pentru aproape 63 milioane euro CITEȘTE ȘI Telekom pregătește o mare tranzacție imobiliară: 97 de clădiri, apartamente și spații comerciale, de depozitare și de birouri, pentru aproape 63 milioane euro

Cazinoul din Constanța, în suprafață la sol de 1.598 metri pătrați, a fost construit în intervalul 1903 - 1911 (inaugurat fiind în 1910, înainte de ultimele retușuri), după planurile arhitectului Daniel Renard, român de origine elvețiană, iar infrastructura clădirii a fost încredințată spre proiectare și execuție Direcției Construcției Portului, al cărui director era inginerul Anghel Saligny.

La momentul inaugurării, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul cazinoului, ridicat cu sprijinul regelui Carol I, cazinou pe care ziarul Conservatorul îl descria ca o "matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane", care, din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit, din cauza completei asimetrii și amestecului babilonic al stilurilor, reprezentând "un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust". În timp, cazinoul a devenit însă un simbol al orașului Constanța.

Consolidări structurale au mai fost efectuate în regimul Ceaușescu, în 1983 - 1987, inclusiv cu refacerea finisajelor și a decorațiilor, iar în ultimii 20 de ani au fost executate doar unele reparații, dar de fiecare dată limitat la o zonă de construcție, fără să fie reglate unitar problemele structurale ale clădirii.

Paul Romer a demisionat din postul de economist șef al Băncii Mondiale, după ce a acuzat o metodologie politizată în clasamentul Doing Business. România a fost recent depunctată de metodologie CITEȘTE ȘI Paul Romer a demisionat din postul de economist șef al Băncii Mondiale, după ce a acuzat o metodologie politizată în clasamentul Doing Business. România a fost recent depunctată de metodologie

Cazinoul din Constanța se numără între cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu preselectate de o comisie de experți din diverse domenii. În deschiderea Anului European al Patrimoniului Cultural, organizația Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții a anunțat cele 12 situri de patrimoniu preselectate pentru programul „Cele mai periclitate 7 situri în 2018”.

De-a lungul timpului clădirea a adăpostit, alternativ, funcțiuni comerciale și funcțiuni publice (când edificiul s-a aflat în grija statului). În anii 2000, clădirea a fost abandonată, stare în care se găsește și astăzi ca urmare a incapacității administrative de a se găsi finanțare pentru a demara o operațiune de salvare, restaurare și revitalizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cazinou
licitatie
constanta
anulare
euromateria