Omul de afaceri Dan Voiculescu poate fi eliberat condiționat. Decizia este definitivă

Omul de afaceri Dan Voiculescu poate fi eliberat condiționat. Decizia este definitivă
scris 18 iul 2017

Omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, poate fi eliberat condiționat, au decis, marți, magistrații Tribunalului București. Decizia este definitivă.

Magistrații Tribunalului București au respins, astfel, contestația Parchetului la decizia Judecătoriei Sectorului 5 de eliberare condiționată a omului de afaceri, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Respinge contestația Parchetului. Dispune punerea de îndată în libertate", este decizia magistraților Tribunalului București.

Dan Voiculescu a fost internat vineri după-amiază sub pază la Spitalul Universitar de Urgență București, iar surse medicale declarau pentru News.ro că el ar urma să fie supus intervenții chirurgicale, pentru ocluzie intestinală.

Vagoanele unui tren care circula de la Timișoara la București, cu 300 de călători, s-au rupt în mers de locomotivă. Trenul s-a întors la acestea după o oră CITEȘTE ȘI Vagoanele unui tren care circula de la Timișoara la București, cu 300 de călători, s-au rupt în mers de locomotivă. Trenul s-a întors la acestea după o oră

Luni seară, surse medicale au precizat pentru News.ro că omul de afaceri nu a mai fost operat, pentru că a răspuns bine tratamentului administrat. Aceleași surse au afirmat că Dan Voioculescu ar putea fi externat marți, decizia care nu a fost luată până la ora transmiterii acestei știri.

Tribunalul București a judecat în urmă cu o săptămână solicitarea lui Dan Voiculescu de eliberare condiționată, avocatul acestuia susținând că omul de afaceri nu a plătit prejudiciul deoarece are averea sechestrată, iar ANAF nu a vândut niciun imobil pentru a recupera paguba.

În timpul procesului, procurorul DNA a arătat că Dan Voiculescu nu a dat dovezi temeinice de îndreptare dup ce a fost condamnat.

“Condamnatul nu îndeplinește condițiile pentru liberarea condiționată. A câștigat 57 de zile din muncă și 330 de zile din elaborarea de lucrări științifice. Este o disportie vădită între ele. Comportamentul acestuia rezultă și din concluziile comisiei din penitenciar, care a arătat că nu îndeplinește condițiile și că scopul pedepsei nu a fost atins. În motivarea sentinței Judecătoriei Sector 5 (care a decis liberarea condiționată n.red.) nu s-a făcut nicio referire la concluziile comisiei din penitenciar. Instanța nu și-a motivat înlăturarea concluziei comisiei din penitenciar care a dat aviz negativ în ceea ce privește liberarea condiționată”, a arătat procurorul DNA, care a continuat și a arătat că în timpul detenției Dan Voiculescu nu a avut "un comportament merituos, ci unul normal". “Condamnatul nu a achitat prejudiciul și nici măcar cheltuielile judiciare către stat”, a arătat procurorul.

În replică, avocatul acestuia a arătat că această contestație a DNA este nefondată.

“Nu e posibilă o hotărâre de condamnare după o decizie de achitare. Nu comisia din penitenciar observă comportamentul condamnatului, ci subofițerii din penitenciar. (…) Comportamentul acuzatului rezultă din caracterizările de la dosar întocmite de supraveghetori. A fost recompensat de 12 ori. Asta e o dovadă de îndreptare. A menținut relații neconflictuale cu ceilalți condamnați. A câștigat 1800 de credite și a fost selectat pentru a face curățenia interioară. A participat la programul de pregătire pentru libertate”, a arătat apărătorul lui Voiculescu.

Cu privire la neplata prejudicului, avocatul a susținut că este vina ANAF că nu a reușit în trei ani să vândă doar o singură proprietate dintre cele puse sub sechestru de judecătorul care l-a condamnat definitiv pe Voiculescu.

“El are toată averea sechestrată. Nu are un leu disponibil, cu excepția pensiei. ANAF nu a pus nici azi în executare decizia de condamnare. Dacă le valorifica poate se acoperea prejudiciul. Statul o are la dispoziție dar nu o face. Dan Voiculescu e un om de 71 de ani pe care detenția îl chinuie. Are și o serie de problem medicale pentru care va rog să păstrăm confidențialitatea. Cert este că nu s-a însănătoșit”, a mai arătat avocatul Florian Surghie.

Judecătoria Sectorului 5 a decis, în 8 iunie, că Dan Voiculescu poate fi eliberat condiționat, decizia fiind contestată de procurori. Judecătoria Sectorului 5 motivează decizia de liberarea condiționată a lui Dan Voiculescu arătând că acesta "a dat dovadă de stăruință în muncă” prin participarea la activități lucrative și intelectuale, a avut un comportament exemplar în conformitate cu normele instituționale și o atitudine respectuoasă față de personalul unității, a participat constant la activitățile educaționale, a conferențiat la dezbaterea cu tema "Stări, emoții, comportament uman și a fost recompensat de mai multe ori cu suplimentarea dreptului la pachet și vizite.

Judecătorii arată că până la 24 mai Dan Voiculescu a executat în total 1.408 zile din cele 3.653 (10 ani) pe care le avea de executat în dosarul ICA, depășind limita minimă de 1.217 zile care reprezintă o treime din durata pedepsei. Dintre cele 1.408 zile, 387 se consideră executate în urma muncii prestate și în urma redactării de lucrări științifice.

De asemenea, judecătorii vorbesc despre "stăruință în muncă”, atât prin participarea la curățenie, cât și prin scrierea a 11 lucrări științifice.

Mai mult, judecătorii spun că Voiculescu nu a fost sancționat disciplinar niciodată, având un "comportament exemplar, adecvat normelor instituționale” și a participat constant la activități educaționale, primind mai multe recompense.

În motivarea deciziei se mai precizează că Dan Voiculescu a câștigat 1.882 de credite, participând la 48 de programe educaționale în cadrul penitenciarului, credite suficiente pentru demonstrarea îndreptării comportamentului acestuia.

Dosarul privind cererea de liberare condiționată a lui Dan Voiculescu a fost analizat de Comisia de liberări condiționate din cadrul Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat Dan Voiculescu, iar în 22 mai comisia de la Rahova a dat aviz negativ, stabilind că "scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu nu a fost atins", astfel că se impune amânarea liberării condiționate.

Omul de afaceri a mai avut o solicitare de liberare condiționată, pe care Tribunalul București i-a respins-o definitiv în 10 ianuarie, stabilind că el mai depune o nouă solicitare după dată de 24 mai. Instanța a stabilit atunci că Dan Voiculescu nu poate fi eliberat condiționat, dar a scurtat cu patru luni termenul la care poate formulă o nouă cerere.

Voiculescu execută din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. În dosarul "ICA” au mai fost condamnați fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare și fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș la șapte ani de închisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiționat în 26 septembrie, după ce a executat doi ani din pedeapsa.

După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puțin de un an și jumătate, unsprezece cărți.

viewscnt
Afla mai multe despre
dan voiculescu
eliberat