Oilfield Exploration Business Solutions, companie din grupul KMG International, fostul Rompetrol, și Electrocentrale București rămân cu cele mai mari datorii la bugetul de stat, în top-ul restanțierilor figurând în continuare, printre alte companii, conform datelor analizate la finalul lunii septembrie, și Complexul Energetic Hunedoara și RATB București.
Oilfield a cumulat datorii bugetare de 934,2 milioane de lei, iar Electrocentrale figurează în evidențele Ministerului Finanțelor cu obligații neachitate în cuantum de 885,8 milioane de lei.
Pe locul 3 se află, conform unei analize KeysFin, firma Oana Management SRL, cu obligații neachitate de 457,4 milioane de lei, urmată de Complexul Energetic Hunedoara, cu datorii de 314,5 milioane de lei, producătorul de tutun Galaxy Tobacco, cu 278,8 milioane de lei, RATB București, cu 229,2 milioane de lei, și Electrocentrale Constanța, cu 197,6 milioane de lei.
În top-ul datornicilor se mai află, conform aceleiași surse, firmele Evolvo Trade SRL, Petrolexportimport, Doly-Com SRL, Frigoproduct SRL, Gold&Platin Moldova SRL, Remat Industry Steel Grup SRL, Public Games SRL, Ubemar, Întreținere Mecanizată a Căii Ferate, Donau Chem SRL, toate cu datorii cuprinse între 45,8 milioane de lei și 120 milioane de lei.
Analiștii remarcă faptul că, dincolo de prezența în clasament a unor firme de stat, precum Complexul Energetic Hunedoara și RATB, surprinde datoria acumulată de firma Oana Management SRL, o firmă înființată în 2006, cu un singur angajat, specializată în consultanță în afaceri și management, cu sediul în comuna Poșta Câlnău, județul Buzău.
"O prezență inedită, pe care o semnalam încă de la începutul anului, cu o evoluție semnificativă, de la o cifră de afaceri de 4.556 lei, în 2013, la 8,9 milioane de lei, în 2014, și 10 milioane de lei, în 2015. Interesant este că, în acest an, firma buzoiană a avut venituri de 11,4 milioane de lei și cheltuieli de 12,2 milioane de lei, iar datoria totală a acesteia depășește 2,2 miliarde de lei", afirmă aceștia.
Presa a relatat recent că Oana Management a preluat datorii ale societăților Biborțeni și Euroavipo, care controlează grupul Murfatlar.
CITEȘTE ȘI Firmele și persoanele fizice pot depune cereri pentru scutiri de la plata unor datoriiStatisticile Ministerului de Finanțe relevă și că evoluția datoriilor la bugetul de stat este în strânsă legătură cu dinamica la nivel regional a mediului de afaceri. Astfel, cele mai mari datorii, în primele trei trimestre din acest an, erau înregistrate de firmele din București-Ilfov, de peste 7 miliarde de lei, urmate de cele din Prahova (1,24 miliarde de lei), Hunedoara (827,3 milioane de lei), Buzău (637,7 milioane de lei) și Constanța (507,5 milioane de lei).
La polul opus se află județele Sălaj (10,8 milioane de lei), Bistrița-Năsăud (11,9 milioane de lei) și Covasna (15,1 milioane de lei), unde și activitatea economică este mai redusă.
Practic, situația reflectă, dintr-o perspectivă geografică, gradul de concentrare al business-ului românesc. Cu cât numărul firmelor este mai mare, cu atât și nivelul datoriilor, în general al indisciplinei fiscale, este mai mare, de la neplata taxelor și impozitelor, la situația incidentelor de plată, insolvențelor și falimentelor.
Numărul total al firmelor cu datorii la bugetul de stat a scăzut însă la 151.573, la finele trimestrului 3 din acest an, la jumătate față de cel înregistrat în 2012, când erau 321.111 companii datornice. În 2013, au fost 197.862 de firme datornice, iar anul trecut au fost raportate 161.915 de firme având restanțe la buget.
Și la nivel de valoare, datoriile la bugetul de stat ale firmelor, pe primele trei trimestre, au scăzut semnificativ în ultimii cinci ani, de la 71,7 miliarde de lei în 2010, la 54,59 miliarde de lei în 2014 și la 47,93 miliarde de lei în 2015.
În structura datoriilor, cele mai mari sunt impozite pe venit, accize și TVA.