Simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, modernizarea sistemului de irigații, procesul intern de evaluare a angajaților, o absorbție cât mai mare a fondurilor europene aferente perioadei 2014-2020, dar și crearea de asociații și cooperative se numără printre prioritățile pe care ministrul Agriculturii Achim Irimescu i le-a prezentat, joi, premierului Dacian Cioloș.
"În acest sens ne gândim la încurajarea formelor asociative prin revederea sistemului de impozitare, stabilirea de cooperative moderne care să le permită fermierilor noștri în momentul în care se înregistrează șocuri în ceea ce privește volatilitatea prețurilor pe piață, să reușim să îi ajutăm să atenueze acest șoc cu participarea în cooperative, care să cuprindă și partea de comercializare, procesare. Nu în ultimul rând, este vorba de sectorul pomicol. Am ajuns în situația în care suntem net importatori la fructe și est necesar să dezvoltăm acest sector. În producția europeană de fructe se înregistrează un deficit important, iar România poate măcăr să își asigure într-o primă fază autoconsumul”, a explicat Achim Irimescu.
De asemenea, ministrul a explicat că "România pierde sume foarte mari pentru că nu are fluxuri de producători în sectorul vinului și cel al fructelor și legumelor. Pe de altă parte, formele asociative le permit micilor producătorilor să ajungă pe masa consumatorilor români. Fără o asociere și o cooperație nu se poate discuta de a reuși să canalizăm consumatorul către aceste produse de foarte bună calitate, de altfel”, a mai spus ministrul.
CITEȘTE ȘI Ce e mai avantajos: microîntreprindere, PFA sau SRL? Ce arată calculele?Ministrul Irimescu a mai precizat că săptămâna viitorare se va întâlni cu ministrul de Finanțe și cu premierul Cioloș pentru a analiza ce facilități fiscale pot fi acordate celor care aleg să se asocieze.
La rândul său, premierul Dacian Cioloș a spus, în urma întâlnirii cu ministrul Agriculturii, că planul de măsuri sectoriale cu prioritățile ministerelor în detaliu este finalizat, urmând ca după publicare să fie trimis către Parlament.
"În primele săptămâni de la instalare, am solicitat fiecărui ministru să își stabilească prioritățile în detaliu pe domeniul pe care îl are în coordonare, pornind și de la programul de guvernare și de la ceea ce a găsit în minister, de la proiectele în curs, de la proiectele care trebuie începute sau idei cu care a venit în echipă. Suntem acum în măsură să finalizăm și să publicăm acest plan de măsuri sectoriale", a explicat premierul Dacian Cioloș.