Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, a fost numit miercuri de către plenul reunit al Parlamentului, pentru un mandat de nouă ani, în funcția de președinte al Curții de Conturi în locul lui Nicolae Văcăroiu, al cărui mandat expiră peste câteva zile. Alături de Busuioc, au mai fost numiți președintele și vicepreședinții Autorității de audit, dar și un vicepreședinte al Curții de Conturi și un consilier de conturi.
MIhai Busuioc a fost numit în funcția de președinte al Curții de conturi cu 275 de voturi ”pentru” și 95 ”împotrivă”, scrie News.ro.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
În funcția de vicepreședinte al instituției a fost numit, cu 270 de voturi ”pentru” și 100 de voturi ”împotrivă”, Nicu Marcu.
La rândul său, Aurel Dumitru a fost numit în funcția de consilier de conturi cu 267 de voturi ”pentru” și 103 voturi ”împotrivă”.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Atac informatic pe întreaga bază de date Astra Asigurări, lichidatorul spune că atacatorii au cerut răscumpărareTot miercuri au fost aleși președintele și vicepreședintele Autorității de audit din cadrul Curții de Conturi.
În funcția de președinte a fost numit Florin Tunaru, cu 267 de voturi ”pentru” și 103 voturi ”împotrivă”, iar funcția de vicepreședinte i-a revenit lui Lucian Dan Vlădescu, numit cu 268 de voturi ”pentru” și 102 voturi ”împotrivă”.
Deși Mihai Busuioc este considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, alături de care a lucrat vreme de mai mulți ani, liderul PSD a susținut în plenul reunit al Parlamentului că noul președinte al Curții de Conturi este o persoană ”independentă”.
"Știu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supărați că eu n-am dat curs la o negociere politică și să discutăm și în partid. Și îmi asum dragi colegi asta. Dacă vreți să mă pedepsiți, puteți să mă pedepsiți. Dar vreau să vă spun ceva - cel mai important lucru este ca acești oameni și următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependență politică. pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alții de dinainte, inclusiv membrii PSD - ca să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD și împotriva altora. Este important ca ei să înțeleagă - și asta îi rog - depinde de fiecare dintre ei dacă vor înțelege pentru ce au fost susținuți", a declarat Liviu Dragnea.
Busuioc, considerat unul dintre cei mai apropiați oameni ai liderului PSD, Liviu Dragnea, este în prezent secretar general al Guvernului. De asemenea, el a fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării în perioada în care instutuția era condusă de Liviu Dragnea. În luna aprilie 2017, Mihai Busuioc a fost numit membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de către statul român, prin Ministerul Energiei.
În mai 2012, fostul premier Victor Ponta l-a demis pe Busuioc de la conducerea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Potrivit declarației de avere completată în februarie 2017, Busuioc este membru în mai multe consilii de administrație: ANOFM, ANL, Romarm, UM Plopeni și CNI.
Opoziția a criticat dur noile propuneri făcute pentru Curtea de Conturi, în special numirea lui Mihai Busuioc la șefia instituției.
Vicepreședintele PNL Florin Cîțu l-a acuzat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că politizează Curtea de Conturi ca ”să poată fura în liniște și să nu răspundă penal”.
”Dragnea înscrie Curtea de Conturi în PSD. Dragnea nu se mai ascunde și nu mai are rabdare. PSD și Dragnea nici măcar nu mai vor să păstreze aparențele unei democrații în România. Astăzi sunt audieri importante pentru PSD în Parlament. Curtea de Conturi se înscrie în PSD. În doar 10 luni PSD a înrolat CCR, ASF și acum CC. Urmează BNR (90% în barca PSD deja) și DNA. Ahh, uitasem, și Consiliul Concurenței a depus armele de bună voie și deja se face util cârmaciului. PSD are două obiective:1. Să poata fura în liniște și să nu răspunda penal. Aici Curtea de Conturi și CCR au cel mai mare rol. 2. Să strivească orice urmă de opoziție politică, a societății civile și a sectorului privat. Aici ASF, BNR, și Consiliul Concurenței, ANAF sunt institutiile pe care PSD le va arunca asupra celor care se opun dictaturii PSD-iste”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.
CITEȘTE ȘI Un consorțiu de companii din zona arabă va investi 1,3 miliarde de dolari în sectorul agricol din regiunea Mării NegreLa rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui a acuzat că audierile candidaților pentru conducerea Curții de Conturi au fost un simulacru.
”Astăzi (marți - n.red.) au fost audiați candidații pentru conducerea Curții de Conturi pe repede înainte. 15 minute pentru cei care vor să fie președinte, 10 pentru cei care vor vicepreședinte și 5 pentru cei care vor doar membrii în plenul curții. Este, evident, o glumă proastă. Totul este ridicol. Audierea, de fapt nu are loc, este doar un pas procedural de bifat. Negocierea a avut deja loc în spatele ușilor închise. PSD a decis să nu mai punem întrebări și să primim răspunsuri imediat, cum ar fi normal, ci să se pună mai întâi toate întrebările odată după care candidatul să poată ține un monolog la care să răspundă la ce vrea el”, a descris Năsui audierile din comisiile de buget-finanțe.
”Printre cei selectați azi îi avem pe domnul Tunaru, fost vicepreședinte ANAF și, mai ales, fost consilier al lui Liviu Dragnea la Consiliu Județean Teleorman. Cât de independentă credeți că va fi Curtea de Conturi atunci când verifică primăriile PSD?”, a mai atras el atenția.