Peste 40 de universități și institute politehnice din România au fost incluse în ediția din acest an a clasamentului U-Multirank creat de Comisia Europeană, care evaluează 1.711 universități din 96 de țări.
Aflat la cea de a șasea ediție, clasamentul analizează instituțiile de învățământ superior în funcție de o serie de indicatori, grupați în cinci categorii principale: predare și învățare, cercetare, transferul de cunoștințe, orientare internațională și implicare regională. Universitățile primesc calificative de la ‘A’ (“foarte bun”) la ‘E’ (“slab”).
România este prezentă cu 43 de universități în topul din acest an, de peste patru ori mai multe comparativ cu cele 10 instituții incluse în prima ediție a clasamentului, în 2014.
CITEȘTE ȘI SUA finanțează "votul informat" la prezidențiale al pensionarilor din fiefurile PSD, inclusiv Teleorman, precum și tabere de istoria comunismuluiPer total, universitățile românești stau cel mai bine la dimensiunile predare/învățare și implicare regională, cele mai slabe rezultate fiind înregistrate la capitolele transferul cunoștințelor și orientare internațională.
Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad a obținut cele mai multe calificative maxime (9, în urcare de la 8 la ediția precedentă), fiind urmată de Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca, cu 8 calificative A, de asemenea în creștere, de la 6 calificative A anul trecut.
Pe următoarele locuri se află, la egalitate, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Academia de Studii Economice București, Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, cu câte 7 calificative maxime.
Cinci universități românești sunt prezente în Top 25 cele mai performante universități din lume în funcție de numărul publicațiilor interdisciplinare - Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” (Iași), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” (Iași), Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” (Iași), Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” (Arad) și Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” (Timișoara).
Indicatorul măsoară gradul de cercetare interdisciplinară și de inovație din universități, în Top 25 fiind incluse 19 instituții de învățământ din Europa, 4 din Asia, 2 din America și 1 din Africa.