Conglomeratul japonez Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrică despre care cercetătorii afirmă că poate promova o alimentație mai sănătoasă prin accentuarea gustului de sărat fără nevoia de a adăuga mai multă sare în alimente, relatează Reuters.
Lansarea produsului marchează prima utilizare în scopuri comerciale a unei tehnologii care anul trecut a câștigat unul dintre Premiile Ig Nobel, decernate anual cercetărilor inedite și neobișnuite, scrie Hotnews.ro.
Kirin, un holding din sectorul băuturilor carbogazoase, va vinde inițial doar 200 de linguri electrice „Salt” ca parte a unei oferte limitate ce va fi disponibilă până în luna iunie. Lingurile electrice vor costa 19.800 de yeni, aproximativ 127 de dolari.
Însă conglomeratul japonez spune că speră să aibă un milion de cumpărători la nivel global în decurs de 5 ani și că vânzările în străinătate vor începe în 2025.
Lingura „Salt”, produsă din plastic și metal, a fost dezvoltată împreună cu Homei Miyashita, un profesor de la Universitatea Meiji care a demonstrat efectul de îmbunătățire a gustului la un prototip de bețișoare electrice.
Efectul este obținut prin trecerea unui câmp electric slab de la lingură la mâncare pentru a concetra moleculele ionilor de sodiu pe limbă în vederea accentuării gustului de sărat.
Dezvoltarea lingurii electrice în Japonia nu este întâmplătoare
Kirin, care în ultimii ani a început să investească tot mai mult în dezvoltarea unei afaceri de servicii și produse medicale, afirmă că tehnologia este cu atât mai utilă în Japonia întrucât adulții din această țară consumă în medie 10 grame de sare pe zi, dublu decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
Consumul excesiv de sare este asociat unei serii largi de probleme medicale, de la hipertensiune, la atacuri cerebrale.
CITEȘTE ȘI Conferința News.ro - Ministrul Energiei: Utilizarea blocurilor comuniste pentru producerea energiei verzi, în București, ar însemna undeva la 680 de MW putere instalată„Japonia are o cultură culinară care tinde să favorizeze aromele sărate”, afirmă Ai Sato, unul dintre cercetătorii de la Kirin.
„Japonezii trebuie în general să reducă aportul de sare pe care îl consumă, dar să te dezobișnuiești de ceea ce suntem obișnuiți să mâncăm poate fi dificil. Acest lucru ne-a făcut să dezvoltăm această lingură electrică”, a mai spus el.
Lingura cântărește 60 de grame și funcționează cu o baterie de litiu reîncărcabilă.
Profesorul Miyashita și celălalt dezvoltator al lingurii, Hiromi Nakamura, au câștigat anul trecut Premiul Ig Nobel pentru Nutriție pentru invenția lor. Premiul le-a fost decernat de imunologul Peter Doherty, un laureat al Premiului Nobel pentru Medicină.