Compania Neuralink a lui Elon Musk caută o a doua persoană care să testeze implantul neuronal

Compania Neuralink a lui Elon Musk caută o a doua persoană care să testeze implantul neuronal
scris 18 mai 2024

Neuralink, start-up-ul de implanturi cerebrale al lui Elon Musk, acceptă cereri pentru un al doilea participant la un studiu pe oameni pentru a-și testa dispozitivul, a declarat miliardarul vineri pe X (fostul Twitter), transmite CNN, citat de G4Media.ro.

Solicitarea vine la cinci luni după ce Neuralink a implantat un cip cerebral în primul său participant uman la studiu, Noland Arbaugh, în vârstă de 30 de ani, și la doar o săptămână după ce compania a recunoscut că implantul său a avut o problemă neașteptată.

Urmărește-ne și pe Google News

Neuralink a declarat că firele care conectează cipul la creierul lui Arbaugh s-au retras, cauzând probleme de performanță, deși compania a declarat că a făcut ajustări pentru a îmbunătăți funcționarea acestuia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu toate acestea, Arbaugh spune că implantul – care îi permite să controleze un cursor de calculator cu ajutorul creierului său – i-a schimbat viața. Arbaugh este tetraplegic din 2016, în urma unui accident de scufundare.

„Nu aveam pentru ce să mă trezesc dimineața, iar acest lucru a schimbat asta pentru mine”, a declarat Arbaugh pentru Good Morning America într-un interviu difuzat vineri. „Am fost doar foarte fericit că voi face parte din ceva care cred că este atât de monumental. Acesta este următorul pas înainte de a ajuta persoanele cu paralizie”.

Acum, Neuralink caută mai multe persoane ca Arbaugh pentru a testa implantul său neuronal. „Dacă suferiți de tetraplegie și doriți să explorați noi modalități de a vă controla computerul, vă invităm să participați la studiul nostru clinic”, a declarat compania pe X.

În cele din urmă, ambiția Neuralink este de a folosi implanturi pentru a conecta creierul uman la computere pentru a ajuta, de exemplu, persoanele paralizate să controleze smartphone-uri sau computere sau persoanele nevăzătoare să își recâștige vederea. La fel ca interfețele creier-mașină existente, implantul companiei ar colecta semnalele electrice trimise de creier și le-ar interpreta ca acțiuni.

Participanții la actualul studiu vor face parte din ceea ce Neuralink numește studiul PRIME, prescurtarea de la Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface (interfață creier-computer cu implant robotic precis). Intenția este de a studia siguranța implantului său și a robotului chirurgical și de a testa funcționalitatea dispozitivului său, a declarat compania într-o postare pe blogul 2023.

Compania spune că recrutează pacienți care au „capacitate limitată sau nu au capacitatea de a folosi ambele mâini din cauza unei leziuni a măduvei spinării cervicale sau a sclerozei laterale amiotrofice (ALS)”.

Pacienților din cadrul studiului li s-au plasat chirurgical cipuri în partea creierului care controlează intenția de a se mișca. Cipul înregistrează și trimite apoi semnale cerebrale către o aplicație, scopul inițial fiind „de a le oferi oamenilor capacitatea de a controla un cursor sau o tastatură de calculator doar cu ajutorul gândurilor lor”, a explicat anterior Neuralink.

La aproximativ o lună după operație, Musk a declarat că Arbaugh putea controla un mouse de calculator cu ajutorul creierului său. Ulterior, Neuralink a postat un videoclip care îl arată pe Arbaugh folosindu-și doar creierul pentru a juca șah pe un computer.

Dar, după ce dispozitivul său a dezvoltat o problemă neașteptată care i-a împiedicat viteza de procesare a datelor și performanța, Arbaugh a declarat pentru Good Morning America că „a plâns după aceea”.

„A fost foarte, foarte greu să renunț la toate lucrurile uimitoare pe care am fost capabil să le fac”, a spus el.

Cu toate acestea, Neuralink spune că problema a făcut parte din procesul său de învățare.

„Motivul pentru care facem teste clinice și teste de fezabilitate timpurie este acela de a descoperi acest tip de probleme cât mai devreme posibil, înainte ca acestea să fie comercializate”, a declarat DJ Seo, care a cofondat Neuralink împreună cu Musk, pentru Good Morning America. „Ne-am suflecat mânecile și am găsit diverse modalități diferite pentru ca Noland să își poată recupera performanțele, ceea ce am reușit să facem cu succes.”

Consumatorii nu vor avea acces pe scară largă la această tehnologie prea curând. Înainte ca implanturile neuronale ale Neuralink să ajungă pe o piață mai largă, acestea vor avea nevoie de o aprobare de reglementare mai largă.

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
neuralink
implant
neuronal