Se scumpesc și micile plăceri. Cafeaua costă din ce în ce mai mult, iar o ceașcă la restaurant sau un pahar pe fugă de la colțul străzii ar putea deveni un lux în curând.
Dar și apa și sucurile se vor scumpi simțitor, cu 10-20 de procente, în funcție de sortiment și producător. Mulți dintre antreprenori speră că, odată cu venirea căldurii și eliminarea restircțiilor, se vor redresa și nu vor fi nevoiți să-și închidă prăvăliile ori să dea afară din personal.
Teofil Bozbiciu este proprietarul unui lanț de cafenele în Iași. Tânărul antreprenor se luptă să acopere scumpirile din ultimele trei luni, dar pare că stinge un incendiu cu un pistol cu apă. De luna viitoare, va fi nevoit să modifice și el prețurile, ca să nu iasă în pierdere. "Urmează și partea de lapte să se scumpească. Zahărul s-a scumpit. Am reușit să ținem sub control partea de prețuri, dar scăzând partea de profitablitate. Într-o lună vom mări și noi. Nu avem de ales", a declarat Teofil, administratorul unei cafenele din Iași, arată Observator News.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cea mai comandată cafea la acest moment în cafenele este cafeaua cu lapte. Costă 10 lei. Însă, din cauza scumpirilor, în cel mult o lună vom ajunge să plătim pe ea, fie că o consumăm aici, fie că o luăm la pachet, cel puțin 12 lei. Și veștile proaste se tot adună. "Totul pleacă de la motorină, de la benzină. de la transport, criza materialelor, la lapte e problemă pe partea de ambalaje, de carton", a declarat Teofil, administratorul unei cafenele din Iași.
Un alt antreprenor, în schimb, a calculat deja cât o să-l coste să țină afacerea pe linia de plutire. "Cafeaua este 7 lei, o s-o facem 8 lei. Berea este 9 lei o s-o facem 10 lei. Cam un leu la fiecare produs. La un grup mare, de 10-20 de persoane, deja e exagerat. Nu cred că lumea o să-și permită așa mult să iasă", a declarat Iulian Ghițescu.