Serialul ''Friends'' a fost cenzurat în China, stârnind indignarea fanilor acestei producții americane de televiziune, reacția de revoltă fiind la rândul ei cenzurată pe rețelele sociale, relatează AFP.
Revenirea mult așteptată vineri a seriei cult "Friends" din anii 1990 pe site-urile de streaming chineze a fost perturbată după ce fanii au observat dispariția oricăror referiri la relația unuia dintre personajele feminine cu o persoană de același sex, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe rețeaua de socializare Weibo, echivalentul Twitter din China, hashtag-ul "Friends cenzurat" a fost vizualizat de zeci de milioane de ori.
În vizor, modificările aduse celui de-al doilea episod al primului sezon, difuzat de platformele Bilibili, Tencent, iQiyi și Youku.
"Am descoperit că toate dialogurile care menționau homosexualitatea lui Carol, fosta soție a lui Ross, fuseseră tăiate. Tăierile sunt evidente", a scris un internaut al cărui mesaj a atras peste 177.000 de like-uri.
Puterea comunistă și-a intensificat în ultimii ani cenzura asupra temelor "sensibile" precum sexualitatea, violența sau politica, în special în filmele importate.
Această atitudine suscită ironia unora dintre internauți. "De ce să vorbim despre homosexualitate? Nu există așa ceva aici, unde domnește o eternă perfecțiune. Toată lumea e fericită sub acest guvern", a scris într-un mesaj persiflator un utilizator al platformei Weibo.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoTAceste critici au fost la rândul lor șterse de pe rețeaua de socializare, iar hashtag-ul subversiv a fost înlocuit duminică cu un altul: "De ce este Friends atât de popular".
Serialul, difuzat din 1994 până în 2004 în Statele Unite, este foarte cunoscut în China, unde milioane de persoane l-au vizionat pe DVD.
Mulți tineri chinezi susțin că au învățat limba engleză cu ajutorul "Friends", care a fost difuzat în streaming între 2012 și 2013, fără a fi cenzurat.
În 2019, mai multe scene din "Bohemian Rhapsody" referitoare la sexualitatea lui Freddie Mercury, solistul formației Queen, au fost la rândul lor șterse din versiunea difuzată în China.
Recent, filmul cult al lui David Fincher "Fight Club", a suscitat stupoarea cinefililor din cauza unui final trunchiat. În urma unui apel, finalul filmului a fost în cele din urmă restabilit.
Unii producători își asumă ei înșiși tăierea unor scene din filme sau din seriale în speranța de a obține autorizație de difuzare pe piața chineză.