Un portughez și o româncă, Jose Gaspar și Rodica Chelea, au deschis, la finele anului trecut primul restaurant cu specific portughez din București, Dancing Lobster, o investiție de jumătate de milion de euro, pe care speră să o recupereze în acest an.
“Fiind primul și singurul restaurant din Bucuresti cu specific portughez abordarea clienților este mai dificilă, în general clientul român fiind mai reticent față de pește și fructe de mare. Totuși, în ultimii ani se înregistrează o creștere semnificativă a consumului în rândul românilor și dorim sa acoperim această oportunitate”, spune Rodica Chelea, într-un interviu pentru Profit.ro.
Ingredientele folosite de restaurant sunt importate din Portugalia și aduse cu avionul, aprovizionarea fiind făcută de circa două ori pe săptămână.
“Din păcate, piața din Romania de materie primă HoReCa este foarte limitată, iar gastronomia portugheză presupune ingrediente autohtone, respectiv suntem obligați să aducem marea parte a ingredientelor direct din Portugalia”, mai spune Rodica.
Potrivit acesteia, piața restaurantelor din România este în continuă creștere, dar oferta de produse este, încă, foarte omogenă, din cauza obșinuinței consumatorilor cu anumite tipuri de mâncare, dar și din cauza bugetului limitat pentru mesele în oraș.
Restaurantul și-a propus să atragă în acest an 5.000 de clienți și să obțină o cifră de afaceri de 500.000 de euro, cât valoare investiției.
“Clientul român dorește un produs ieftin și cantitativ și are cunosținte foarte limitate în ce privește costul și calitatea ingredientelor pe care le consumă. În general, peștele și fructele de mare sunt produse scumpe la origine, prețurile unui restaurant cu acest specific trebuie analizate prin prisma acestei realități”.
Ideea restaurantului a pornit de la o sugestie a partenerilor de afaceri ai lui Jose Gaspar, care de peste 30 de ani se ocupă cu afaceri în domeniul construcțiilor și mobilierului între România și Portugalia. Oferta Dancing Lobster se bazează, predominant, pe fructe de mare și pește din Oceanul Atlantic, la care se adaugă și alte preparate, precum cele din porc preto (porc iberic negru) sau mușchi de vită.