Luna trecută, cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în Europa

Luna trecută, cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în Europa
scris 8 nov 2022

Luna trecută a fost cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în Europa, a anunțat Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S), după o vară marcată de temperaturi record, informează AFP.

Temperaturile medii au fost "cu aproape 2 grade Celsius peste perioada de referință 1991-2020", a precizat Copernicus într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO ANPC a închis temporar ștrandul Berceni din București CITEȘTE ȘI FOTO ANPC a închis temporar ștrandul Berceni din București
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Serviciul european, care nu dispune de înregistrări comparabile înainte de perioada 1991-2020, anunțase deja că vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată (cu aproximativ 1,34 grade Celsius peste temperaturile normale), scrie Agerpres.

"Consecințele grave ale schimbărilor climatice sunt acum clare și avem nevoie de o acțiune ambițioasă în domeniul climei la COP27 pentru a ne asigura că emisiile sunt reduse în scopul de a stabiliza temperaturile aproape de obiectivul de 1,5 grade stabilit prin Acordul de la Paris", a comentat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus.

Potrivit serviciului european, "un val de căldură a dus la temperaturi zilnice record în Europa de Vest și la o lună octombrie cu temperaturi record pentru Austria, Elveția și Franța, precum și pentru o mare parte din Italia și Spania".

Continentul european este cel care se încălzește cel mai rapid de pe Pământ, amintește AFP.

În ultimii 30 de ani, Europa a înregistrat o creștere a temperaturii de peste două ori superioară mediei planetare, încălzindu-se cu aproximativ 0,5 grade Celsius pe deceniu, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) și al C3S publicat pe 2 noiembrie.

În octombrie, în unele părți ale continentului, această vreme anormal de caldă a fost combinată, ca și pe perioada verii, cu un deficit de precipitații. "Vremea a fost mai uscată decât media în cea mai mare parte a sudului Europei și a Caucazului", relatează Copernicus.

În schimb, "în nord-vestul Peninsulei Iberice, în regiuni din Franța și Germania, în Marea Britanie și Irlanda, în nord-vestul Scandinaviei și în mare parte din Europa de Est și în centrul Turciei, vremea a fost mai umedă decât media".

UE se pregătește să relaxeze normele privind capitalul băncilor CITEȘTE ȘI UE se pregătește să relaxeze normele privind capitalul băncilor

În restul lumii, Copernicus raportează că "în Canada s-a înregistrat o căldură record, iar în Groenlanda și în Siberia au fost observate temperaturi mult mai ridicate decât media".

În schimb, "cele mai scăzute temperaturi în raport cu media au fost înregistrate în Australia, în extremitatea estică a Rusiei și în unele părți din vestul Antarcticii".

De la sfârșitul secolului al XIX-lea, Pământul s-a încălzit cu aproape 1,2 grade Celsius, aproximativ jumătate din această creștere având loc în ultimii 30 de ani. Anul acesta este pe cale să fie al cincilea sau al șaselea cel mai cald din istorie, în pofida impactului din 2020 al La Nina - un fenomen climatic periodic și natural din Pacific care răcește atmosfera

 

viewscnt
Afla mai multe despre
copernicus
octombrie