EXCLUSIV OMV Petrom este interesată să acceseze camera de date BSOG

EXCLUSIV OMV Petrom este interesată să acceseze camera de date BSOG
scris 8 nov 2022

OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, este interesată să acceseze camera de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), singura exploatare offshore de gaze nouă din Marea Neagră, deschisă de acționarii Black Sea Oil&GAS (BSOG), fondul de investiții Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), au precizat pentru Profit.ro surse din piață.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Întrebată, printre altele, de Profit.ro dacă eventualele companii interesate sunt deja prezente pe piața din România, BSOG a răspuns: “Cum este vorba despre un demers al acționarilor Black Sea Oil & Gas, nu suntem în măsură să oferim comentarii asupra celorlalte întrebări”.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat ieri că acționarii Black Sea Oil&GAS (BSOG) - fondul de investiții Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) - au solicitat instituțiilor abilitate din România crearea unei camere de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), singura exploatare offshore de gaze nouă din Marea Neagră, în vederea asocierii cu o terță parte sau chiar a vânzării companiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Italienii de la Enel au discutat cu Guvernul României revenirea la o piață reglementată a energiei electrice, cu preț maxim de vânzare de către producători de 450 lei/MWh CITEȘTE ȘI Italienii de la Enel au discutat cu Guvernul României revenirea la o piață reglementată a energiei electrice, cu preț maxim de vânzare de către producători de 450 lei/MWh

Carlyle Group, cu sediul la Washington, este cel mai mare administrator de active de tip private equity din lume și care, prin intermediul unuia dintre fondurile sale de investiții specializat în energie, controlează compania Black Sea Oil&Gas, cel mai mare concesionar (70% din drepturi) și operatorul perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră românească, unde producția a început la jumătatea lunii iunie.

Orice vânzare a unei companii sau a unei participații într-un proiect care vizează exploatarea de resurse de petrol și gaze are nevoie, potrivit legislației, de aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). De aceea, statul român are tot interesul ca proiectul Midia (sau o participație la acesta) să poată fi achiziționat de unul dintre producătorii autohtoni, Romgaz sau OMV Petrom.

Romgaz, însă, trebuie deja să achite peste un miliard de euro pentru partea de 50% deținută de Exxon în Neptun Deep. Producătorul român deținea, la finalul primului semestru, numerar în valoare de 7,1 miliarde lei, față de 4 miliarde lei la finalul anului 2021.

“O parte din majorare a fost generată de numerarul obținut prin împrumutul contractat pentru achiziția acțiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited”, susține compania. Însă, potrivit Romgaz, din cei 7,1 miliarde lei în sold la 30 iunie 2022, aproximativ 6,1 miliarde lei vor fi folosiți pentru plata dividendelor către acționari și pentru plata diferenței de preț pentru achiziția ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited”.

INFOGRAFICE MOL - cele mai reduse vânzări în România din istorie CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE MOL - cele mai reduse vânzări în România din istorie

OMV Petrom, în schimb, a raportat o poziție netă de numerar, incluzând leasing, în valoare de 12,26 miliarde lei la 30 septembrie 2022, mai mare comparativ cu cea înregistrată la 30 septembrie 2021, de 8.1 miliarde lei si cu cea de la 31 decembrie 2021 de 9,4 miliarde lei.

În plus, autoritățile române mai au un motiv să agreeze o eventuală preluare a proiectului Midia de către OMV Petrom, BSOG anunțându-și intenția de a se adresa Curții de Arbitraj de la Paris pe tema Legii offshore, chiar și după modificarea acesteia.

La finalul lunii septembrie, premierul Nicolae Ciucă s-a întânit cu reprezentanții grupului Carlyle.

Pentru OMV Petrom, care este singura companie autohtonă care exploatează gaze offshore, alături de BSOG, achiziția are sens, zăcământul aflându-se în apropierea Neptun Deep.

Consultarea camerei de date nu implică neapărat realizarea unei tranzacții, totul depinzând de analiza datelor zăcământului și, evident, de prețul cerut de Carlyle și BERD.

FOTO Defuncta RADET își vinde baza de peste 1 hectar din Ilioara CITEȘTE ȘI FOTO Defuncta RADET își vinde baza de peste 1 hectar din Ilioara

Intenția de vânzare nu este surprinzătoare, grupul Carlyle fiind un fond de investiții și nu o companie de petrol și gaze, scopul final al oricărei investiții efectuată de acesta fiind ieșirea cât mai profitabilă din proiectele pe care le finanțează.

Solicitarea de deschidere a unei camere de date, însă, sugerează că există potențiali cumpărători care deja și-au manifestat interesul în proiect, fapt recunoscut și în răspunsul transmis Profit.ro:

"Carlyle și BERD evaluează semnalele privind interesul unor terțe părți (în proiectul MDG - n.r.). Acest lucru ar putea avea ca rezultat o asociere a BSOG cu un alt jucător, vânzarea sau, eventual, păstrarea de către Carlyle a investiției în companie”.

Potrivit surselor Profit.ro, acționarii BSOG au solicitat permiterea accesului părților terțe interesate inclusiv la contractele semnate de companie, de exemplu cele cu Engie sau Transgaz.

VIDEO Avertisment - Marea Britanie ar mai avea stocuri de gaze naturale pentru doar ...o săptămână. Planuri pentru deconectări temporare, ca în România lui Ceaușescu CITEȘTE ȘI VIDEO Avertisment - Marea Britanie ar mai avea stocuri de gaze naturale pentru doar ...o săptămână. Planuri pentru deconectări temporare, ca în România lui Ceaușescu

În 2018, BSOG a a semnat un contract de preluare a producției pe 10 ani cu Engie.

La numai 3 luni de la declanșarea producției, BSOG a intenționat să-și majoreze producția, însă acest lucru a fost îngreunat de aspecte reglementatoare și legislative. În acest sens, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat recent un proiect de ordin prin care se introduce o excepție în cazul producătorilor și Transgaz, care se pot înțelege, pe o perioadă de 6 luni, asupra parametrilor de funcționare ai stațiilor de măsurare “în scopul creșterii capacității de livrare și a preluării în SNT a cantităților suplimentare de gazele naturale”.

Proiectul MGD cuprinde zăcămintele de gaze Ana și Doina (aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze) descoperite în anul 1995, respectiv 2007 și a început producția, de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an, la mijlocul lunii iunie.

Acționarii BSOG sunt grupul Carlyle și de BERD. Grupul Carlyle, prin fondul Carlyle International Energy Partners (CIEP), a achiziționat compania în august 2015, iar BERD a devenit acționar minoritar în luna noiembrie 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
bsog
vânzare
carlyle
cameră de date
berd