Explozia unei rachete chinezești în spațiu pune în pericol peste 1.000 de sateliți și alte obiecte spațiale

Explozia unei rachete chinezești în spațiu pune în pericol peste 1.000 de sateliți și alte obiecte spațiale
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2024

Un etaj de rachetă chineză care s-a rupt în spațiu săptămâna aceasta a creat peste 700 de bucăți de resturi, punând în pericol de coliziune peste 1.000 de sateliți și alte obiecte aflate într-o regiune cu trafic intens de pe orbita Pământului, au declarat vineri analiști consultați de Reuters.

Compania chineză de stat Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) a lansat marți pe orbită 18 sateliți de internet ca lot inaugural al unei rețele de comunicații care va concura cu vasta constelație Starlink a companiei SpaceX a lui Elon Musk, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Partea superioară a rachetei care a transportat acești sateliți pe orbită a părut să explodeze la scurt timp după ce și-a desfășurat încărcătura utilă, creând un câmp mare de resturi pe care firmele americane de urmărire spațială îl estimează la cel puțin 700 de bucăți până în prezent.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Nvidia și-a antrenat AI-ul folosind conținutul YouTube și Netflix CITEȘTE ȘI Nvidia și-a antrenat AI-ul folosind conținutul YouTube și Netflix

SSST nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Firma americană de urmărire spațială LeoLabs a declarat că este probabil ca numărul de bucăți de resturi să depășească 900, făcând din acest eveniment unul dintre cele mai mari de până acum. Norul de resturi, creat la aproximativ 800 de kilometri altitudine, va persista mai mulți ani, au declarat mai mulți analiști.

Nu a fost clar dacă ruperea ultimului etaj al rachetei a fost cauzată de o coliziune cu un alt obiect sau de o explozie la bord a combustibilului neutilizat pentru rachetă.

Comandamentul spațial al SUA a declarat inițial că evenimentul a creat 300 de bucăți de resturi, un număr estimat ca fiind probabil să crească pe măsură ce norul de resturi se dispersează.

Peste 1.100 de sateliți și alte obiecte din spațiu riscă să se ciocnească de resturile chinezești, a declarat pentru Reuters Audrey Schaffer, vicepreședinte pentru strategie la firma de urmărire a spațiului Slingshot Aerospace. "Ceea ce vedem acum este că există peste 1.100 de conjuncții prognozate cu distanțe de ratare mai mici de 5 km în următoarele trei zile", a declarat Schaffer, adăugând că aproximativ o treime dintre aceste obiecte aflate în pericol sunt nave spațiale active, care probabil pot fi manevrate din drum. Restul obiectelor, a spus Schaffer, sunt bucăți necontrolabile de deșeuri spațiale existente care nu au cum să se ferească de noile resturi, stârnind temeri în rândul multor analiști cu privire la coliziuni în cascadă.

În 2022, un etaj al rachetei Long March 6A s-a dezmembrat în spațiu și a creat sute de resturi, provocând critici la adresa Chinei din partea țărilor occidentale și a susținătorilor sustenabilității spațiale, care au afirmat că Beijingul ar trebui să controleze mai bine modul în care se debarasează de corpurile de rachetă uzate. "Sincer, este dezamăgitor că racheta a avut din nou aceeași problemă", a declarat Schaffer. "Acest tip de evenimente generatoare de resturi care pot fi evitate nu ar trebui să se mai producă", a subliniat specialistul.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
racheta spatiala