La propunerea ministrului Apărării, Mihnea Motoc, și a secretarului general al Guvernului, Executivul va discuta miercuri un memorandum privind aprobarea preluării de către Ministerului Apărării, din proprietatea publică a orașului Bușteni, a "Monumentul Eroilor – Cruce”, de pe Masivul Caraiman.
Crucea de pe Caraiman, cum este cunoscut monumentul publicului, a fost construită între anii 1926-1928, la dorința Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, de către arhitecții Georges Cristinel și Constantin Procopiu. Monumentul a fost realizat pentru a cinsti memoria militarilor căzuți în luptele primei conflagrații mondiale și ca simbol al unității naționale.
Crucea de pe Craiman a obținut însă și un renume internațional, fiind desemnată de către Guinness World Records cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.
CITEȘTE ȘI Agențiile de turism au vândut deja peste 17% din locurile contractate pe litoralPotrivit datelor Guvernului, monumentul, aflat, în prezent, în administrarea Consiliului Local al orașului Bușteni, necesită lucrări de intervenție sau reabilitare estimate la 6 milioane de lei. Primăria orașului Bușteni a transmis o scrisoare de intenție Ministerului Apărării Naționale, solicitând identificarea unor soluții de finanțare la nivelul Armatei pentru restaurarea monumentului.
În urma analizării acestei cereri și având în vedere importanța deosebită a monumentului dedicat sacrificiului ostașilor români din Primul Război Mondial, Ministerul Apărării arată că va asigura finanțarea renovării Crucii de pe Caraiman din bugetul propriu.
După aprobarea meorandmului de Executiv, Consiliului Local Bușteni va trebui să emită o hotărâre de trecere a Crucii de pe Caraiman din domeniul public al orașului în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naționale.