O inițiativă legislativă cetățenească, susținută public de către Laszlo Tokes, privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc, a fost publicată în Monitorul Oficial, ea urmând să fie transmisă și către Parlament, pentru discutare, alături de listele cu cel puțin 100.000 de semnături.
Inițiativa legislativă stabilește "statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc" și a fost elaborată de un comitet de inițiativă format din 10 persoane: Arus Zsolt Istvan, Elekes-Jozsa Martin, Baico Zsigmond, Kercso Attila, Marton Csaba, Czink Attila, Kolcsar Gheza, Takacs Jozsef, Cziriak Karoly, Kovacs Laszlo, scrie News.ro.
Potrivit legii, membrii comitetului nu pot fi persoane alese în funcție prin vot universal, membri ai Guvernului, persoane numite în funcție de primul-ministru sau membri ai vreunui partid politic.
Inițiativa cetățenească a fost susținută de fostul europarlamentar Laszlo Tokes, care, în 2015, a fost ales președinte al comisiei de inițiativă. Inițiativa a fost susținută în parteneriat cu CNS (Consiliul Național Secuiesc). Tokes nu se regăsește însă în lista membrilor comitetului de inițiativă înregistrată oficial prin publicarea în Monitorul Oficial.
Proiectul este însoțit de un aviz negativ al Consiliului Legislativ, care arată că se încalcă prevederi constituționale, pentru că "vizează, practic, crearea unei entități statele distincte, paralelă cu statul național unitar român". Avizul Consiliului Legislativ este, însă, doar consultativ.
Articolul 1 din Constituție prevede că ”România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”.
Potrivit Legii 189/1999, privind dreptul cetățenilor la inițiativă legislativă, după elaborarea inițiativei ea trebuie publicată în Monitorul Oficial, existând un termen de 6 luni în care proiectul poate fi depus în Parlament. La depunere, inițiativa trebuie să fie însoțită de minimum 100.000 de semnături, care, potrivit Constituției, trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative.
Listele de semnături vor trebui atestate de către primăriile din localitățile de unde au fost strânse.
După ce vor fi îndeplinite formalitățile, iar inițiativa este depusă la Parlament, ea va fi transmisă Curții Constituționale pentru un aviz.
Inițiativa legislativă cetățenească este a doua tentativă de a declara, prin lege, autonomia Ținutului Secuiesc. O lege inițiată de parlamentarii UDMR pe această temă a fost respinsă definitiv în anul 2012, după 7 ani în care ea a rămas nediscutată în Parlament.
UDMR a lansat un alt proiect privind autonomia Ținutului Secuiesc în 2014, însă acesta nu a fost depus în vreo formă în Parlament.