Gruia Stoica și-a majorat deținerea la fabrica de medicamente Polisano a familiei Vonica din Sibiu, la aproape 20%

Gruia Stoica și-a majorat deținerea la fabrica de medicamente Polisano a familiei Vonica din Sibiu, la aproape 20%
scris 31 ian 2017

Grupul Grampet, deținut de Gruia Stoica, și-a majorat pachetul de acțiuni la fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals, dezvoltată de familia Vonica la Sibiu, de la 15,5% la 19,99%, considerând că investiția are potențial.

Spre deosebire de preluarea primei tranșe de 15,5% din acțiuni, care s-a făcut printr-o infuzie de capital, această nouă parte de 4,4% a fost achiziționată direct de la proprietar, Andreea Loredana Gligor-Vonica, fiica lui Ilie Vonica, fondatorul Polisano. 

Urmărește-ne și pe Google News

”Am cântărit cu atenție și am decis să investim pentru că Polisano este un nume pe piață, iar fabrica de oncologice are potențial. Este cumva o situație ideală: un start-up cu potențial și cu un nume deja cunoscut. Iau în calcul diversificarea portofoliului de investiții al grupului Grampet; este deci foarte posibil să mai fie astfel de investiții, în zone diferite de activitate, însă focusul rămâne pe feroviar. Mi se pare foarte bine că există și dorința de investiții și capital românesc care să susțină afaceri românești, cum este Polisano; acesta este un lucru bun, într-un moment in care capitalul străin este în expansiune și sunt tot mai puține afaceri românești”, a declarat Gruia Stoica.

În 16 ianuarie, Profit.ro a anunțat că deputatul Remus Borza, omul de afaceri Gruia Stoica, prin Grampet, și familia Nicoleta și Adrian Munteanu, partenerii lui Borza la Euro Insol, au devenit acționari la fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals printr-o majorare de capital în valoare totală de 26,8 milioane lei, echivalentă unui pachet de 31% din acțiuni. Infuzia de capital primită de la Grampet va fi utilizată pentru investiții și capital de lucru.

Pachetul majoritar al companiei rămâne sub controlul Andreei Loredana Gligor-Vonica, fiica fondatorului grupului farmaceutic din Sibiu, care după noua tranzacție deține 64% din acțiuni.

Remus Borza deține 6,977% din companie, Nicoleta Munteanu are 6,977%, iar Adrian Munteanu are 1,55%.

EXCLUSIV Cine și cât are de recuperat din falimentul medicamentelor Polisano. Ministerul Fondurilor UE a vrut aproape 20 milioane lei și nu s-a ales cu nimic CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cine și cât are de recuperat din falimentul medicamentelor Polisano. Ministerul Fondurilor UE a vrut aproape 20 milioane lei și nu s-a ales cu nimic

Înainte de această operațiune, Polisano Pharmaceuticals și-a schimbat forma juridică în societate pe acțiuni din societate cu răspundere limitată.

Fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals este o investiție de 70 de milioane de euro, inaugurată în 2015. Fabrica se întinde pe o suprafață de 33.000 metri pătrați, având peste 400 de echipamente și linii de fabricație de ultimă generație, cu o capacitate de producție de 32 milioane de unități comerciale, echivalentul a 682 milioane de unități farmaceutice.

Anul trecut, compania a realizat primul export de medicamente oncologice, în Germania și Spania, și anunța că va livra și în Franța, Marea Britanie, Italia, Elveția și Polonia.

Polisano Clinici, care cuprinde patru clinici cu laboratoare proprii în București și Sibiu, un spital privat în Sibiu, un centru de fertilizare in vitro și o maternitate private, precum și fabrica de medicamente Polisano Pharmaceutical sunt singurele companii care au mai rămas în grupul Polisano, dezvoltat de omul de afaceri Ilie Vonica la Sibiu.

Anul trecut, rețeaua de farmacii a fost vândută către Sensiblu, iar distribuitorul de medicamente, care a fost mult timp în topul celor mai mari companii de profil din România, a intrat în faliment.

Declinul Polisano a început în 2014, după sinuciderea proprietarului Ilie Vonica, ca urmare a arestării soției sale într-un dosar de eliberare de rețete false.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Polisano Pharmaceuticals a încheiat 2015 cu afaceri de 4 milioane lei, de circa 3 ori mai mici decât în 2014, și o pierdere de 17 milioane lei.

Grampet este un grup de firme cu capital integral românesc, fondat în anul 1999 de frații Gruia Stoica și Vasile Didilă. Grupul Grampet cuprinde Grup Feroviar Român, cel mai important operator privat de transport feroviar din România și mai multe companii din domeniul proiectării, producerii, reparării, modernizării de material rulant cum sunt Electroputere VFU, Reloc Craiova, Reva Simeria.

viewscnt
Afla mai multe despre
gruia stoica
polisano
acțiuni