Marii jucători de pe piața serviciilor medicale private – MedLife, Regina Maria, Medicover, Affidea și nu numai – vor continua investițiile în clinici sau spitale noi, dar și extinderea prin achiziții de jucători mai mici pe nișe sau piețe pe care nu sunt încă prezenți.
Potențialul de dezvoltare a acestei piețe este încă foarte ridicat, având în vedere nivelul scăzut de dezvoltare a infrastructurii de sănătate din România. Totodată, piața este puternic concurențială și încă foarte fragmentată la nivel ambulatoriu – clinici, iar consolidarea pieței este la îndemâna companiilor mari din piață, care au resurse financiare.
Ultimii doi ani a fost marcați de o mulțime de tranzacții, dar și de investiții noi în deschideri de clinici și spitale, tendință care va continua și în acest an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piața de servicii medicale private din România crește cu aproximativ 10% pe an și este estimată la peste 700 milioane euro.
”Piața de sănătate din România este așteptată să înregistreze cea mai mare rată de creștere în comparație cu alte state din Europa Centrală și de Est, datorilă nivelului scăzut de dezvoltare a infrastructurii de sănătate și unui nivel mare de investiții noi în furnizarea serviciilor private de sănătate. În plus, slaba performanță a sistemului public de sănătate din România și diferența considerabilă față de celelalte piețe din ECE în ceea ce privește cheltuielile implică un potențial continuu pentru convergență în ceea ce privește cheltuielile cu sectoruI de sănătale față de nivelurile din Europa de Vest”, potrivit datelor dintr-un raport al firmei de cercetare PMR, citat de MedLife.
Dezvoltarea MedLife, companie listată recent la Bursa de Valori București, a fost marcată de o extindere continuă prin deschiderea organică de noi spitale, clinici și puncte de recoltare, precum și prin achiziția alți jucători din piață.
Grupul estimează că va continua să analizeze achiziția unor potențiale afaceri, ceea ce va rezulta în extinderea serviciilor în zone în care are deja prezență sau va permite intrarea în zone noi. zone noi. MedLife va dezvolta, de asemenea, oportunități de creștere organică pe segmentul spitale. În plus, divizia stomatologică Dent Estet și-a anunțat deja intenția de a deschide o nouă clinică dentară și alte facilități în 2017, potrivit datelor companiei.
Anul trecut, achizițiile realizate de grup sunt Dent Estet, Diamed Center, operator de laboratoare, Prima Medical, un centru de imagistica situat in Craiova, Stem Cells Bank și Centrul Medical Panduri, care deține în București două clinici și un laborator.
În 17 noiembrie 2017, MedLife a încheiat un contract de vanzare cumpărare pentru achiziția pachetului majoritar de 51% in capitalul social al unui operator de servicii medicale. Valoarea tranzacției este cuprinsă între 1,5 și 2 milioane euro, dar prețul final va fi calculat în aprilie 2017 pe baza situațiilor financiare de la finalul anului 2016.
Anul trecut, compania a investit în deschiderea unei hyperclinici la Ploiești și în extinderea spitalului Life Memorial din București.
În prezent, MedLife își desfășoară activitatea în 17 Hyperclinici din București, Timișoara, Brașov, Arad, Craiova, Galați, Iași și Cluj, 23 de laboratoare proprii de analize, 10 unități spitalicești în București, Brașov, Arad, Craiova și Iași, dintre care un spital de Pediatrie, unul de Ortopedie și unul de Obstetrică-Ginecologie, 3 maternități în București și în țară, 32 de centre medicale generaliste în București și în țară, 14 centre de excelență cu specializare unică, 8 farmacii proprii reunite sub rețeaua PharmaLife Med, 8 clinici stomatologice și în colaborare cu 140 de clinici medicale partenere din toată țara.
CITEȘTE ȘI Afacerile clinicilor Polisano au crescut cu 10% în acest anRețeaua de sănătate Regina Maria, deținută de fondul de investiții Mid Europa, va continua de asemenea extinderea și investițiile în 2017, având în vizor câteva orașe, dar cel mai important proiect al companiei este deschiderea spitalului de la Cluj-Napoca, investiție de 15 milioane euro.
”Am bifat deja cele mai imporante orașe din țară și mai urmează doar câteva. Suntem într-un domeniu în care, dacă nu investești, poți să pierzi și atunci investim în fiecare an (…) Negocieri mai sunt, tranzacții sunt de negociat. Avem o abordare strategică nu oportunistică, dacă face sens pentru noi, calitate, leadership, cumpărăm, dacă nu, nu”, a declarat directorul general al Regina Maria, Fady Chreih.
În 2016, Regina Maria a derulat mai multe investiții în achiziții, extinderi și deschideri de clinici noi. În ceea ce privește achizițiile, el arată că în piață mai sunt tranzacții de negociat.
Cea mai mare tranzacție semnată în 2016 de Regina Maria a fost preluarea spitalului privat Ponderas, în a cărui extindere a investit deja 3 milioane euro. Alte achiziții importante sunt Centrul Medical Helios din Craiova și centrele medicale Dr. Grigoraș din Timișoara.
Pe final de an, Regina Maria a preluat și centrul medical AL - Medica Berlin din Ploiești, înființat în 2000 de omul de afaceri german Aldea Dieter, cu afaceri de circa 1,2 milioane lei.
De asemenea, compania a investit în deschiderea celei de-a doua policlinici din Pitești și primul Campus Medical din Târgu Mureș.
În cifre, Rețeaua de sănătate Regina Maria înseamnă: 32 de locații proprii, 4 spitale, 3 centre cu spitalizare de zi, 2 maternități, 8 campusuri medicale, 11 centre de imagistică, 15 laboratoare de analize, bancă proprie de celule stem și peste 180 de policlinici partenere în țară. Compania are 3.500 de angajați.
Și Medicover va investi în dezvoltarea afacerii din România, compania având în plan atingerea pragului de afaceri de 100 milioane euro. Anul trecut, compania a investit aproximativ 2 milioane euro în extinderea și modernizarea rețelei din România, la care se adaugă achiziția clinicii Doctor Luca din Pitești. În prima jumătate a anului, Medicover a inaugurat patru clinici, în Ploiești, Brașov, Galați și Cluj-Napoca.
În plus, Synevo, divizia de laboratoare a grupului, și-a continuat extinderea cu laboratoare și puncte de recoltare noi.
Spitalul Monza, în parteneriat cu ARES, va deschide în februarie-martie primul centru de cardiologie la Cluj.
”În februarie-martie vom deschide Clujul. Deja se construiește clădirea, nu este a noastră, mergem în chirie. Sunt în analiză Timișoara și Constanța și preconizăm că tot în 2017 le vom deschide”, a declarat pentru Profit.ro directorul general al Monza, Luca Militello..
Clinicile vor fi deschise sub brandul Monza, iar zona de angiografie va fi realizată în parteneriat cu ARES. Investiția va fi de aproximativ 2 mililioane de euro în fiecare centru, care va fi standard pentru fiecare oraș și va cuprinde atât cardiologia clinică, cât și pe cea intervențională, cu posibilitatea de spitalizare (10-15 paturi). Fiecare dintre centre va crea 30-40 de locuri de muncă.
În acest an este așteptată integrarea centrelor de diagnostic Hiperdia în business-ul Affidea, după ce va primi avizul Consiliului Concurenței. Acordul, semnat la sfîrșitul anului trecut, reprezintă cea mai mafre tranzacție din piața seriviciilor medicale private din 2016, situată la câteva zeci de milioane euro.
Affidea este prezentă pe piața serviciilor medicale de 14 ani și deține 17 centre medicale. Compania Hiperdia a fost înființată în anul 1997 și oferă servicii de imagistică medicală, analize de laborator și consultații clinice în cele 23 de centre medicale din 12 județe.