Fostul director al Poștei Române Daniel Neagoe, trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu

Fostul director al Poștei Române Daniel Neagoe, trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2016

Fostul director al Poștei Române Daniel Neagoe, candidat la alegerile parlamentare din partea PNL Prahova, a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat mită peste jumătate de milion de lei și pentru că, prin decizii abuzive, a interpus o firmă pe care o controla în contracte încheiate de compania națională privind servicii de curățenie, de consultanță, de încasare electronică a facturilor la utilități și de reîncărcare a cartelelor telefonice prepaid prin terminale POS instalate în unitățile poștale, prejudiciul produs companiei fiind de peste 2,8 milioane de lei.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) îl acuză pe Dumitru Daniel Neagoe că, în perioada în care a fost director general al Companiei Naționale Poșta Română, a luat de trei ori mită, a comis de două ori fapte de abuz în serviciu și a fost în conflict de interese, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Fostul director al Poștei Române Daniel Neagoe, în prezent membru în Consiliul Județean Prahova, a candidat la alegerile parlamentare, pentru un loc de deputat, din partea PNL Prahova.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, una dintre faptele de luare de mită ar fi fost comisă de Daniel Neagoe în perioada iunie-iulie 2010, când i-ar fi cerut directorului unei societăți comerciale (martor în cauză), cu care Poșta Română avea încheiat un contract de prestări servicii de curățenie în unități poștale, să cedeze în subantrepriză unele lucrări către SC Dig Prodcom SRL (în prezent radiată), firmă pe care Neagoe o controla printr-o persoană interpusă.

"Practic, Dumitru Daniel Neagoe a condiționat executarea în bune condiții a contractului de servicii de curățenie încheiat de Poșta Română de primirea foloaselor necuvenite. Martorul a dat curs solicitării lui Dumitru Daniel Neagoe prin încheierea unui contract de subantrepriză datat 28 iunie 2010. Foloasele necuvenite, dobândite ulterior de inculpat, reprezintă profitul net de 109.828,61 lei realizat în executarea contractului de subantrepriză, de către societatea pe care o controla, SC Dig Prodcom SRL”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Ulterior, în iulie 2010, Daniel Neagoe și-ar fi majorat pretențiile, astfel că între firma administrată de martor și societatea Dig Prodcom a fost încheiat un nou contract, antedatat 30 iunie 2016.

"În baza acestui contract SC Dig Prodcom SRL ar fi trebuit să furnizeze servicii de consultanță care în realitate nu erau necesare. Foloasele obținute de inculpat reprezintă valoarea prestațiilor încasată de SC Dig Prodcom SRL, respectiv 144.000 de lei.

Mediul de business: Printre modificările aduse recent Codurilor fiscal și de procedură fiscală se află două măsuri care vor crea probleme majore CITEȘTE ȘI Mediul de business: Printre modificările aduse recent Codurilor fiscal și de procedură fiscală se află două măsuri care vor crea probleme majore

O altă faptă de luare de mită ar fi fost comisă de Daniel Neagoe în toamna anului 2010, când a acceptat ca, într-o asociere în participațiune, Poșta Română să efectueze cu o altă firmă serviciul de încasare electronică a facturilor la utilități (prin folosirea unei rețele de terminale POS) numai dacă în asociere era inclusă, fără a presta efectiv un serviciu, și societatea pe care el o controla, deși în acest fel încălca decizia Consiliului de Administrație al companiei naționale. În acest mod, firma controlată de Daniel Nicolae a preluat nejustificat o parte din profitul Companiei Naționale Poșta Română.

"Astfel, în baza prevederilor contractului de asociere în participațiune au fost întocmite pentru perioada noiembrie 2010 - august 2012, un număr de 22 de «deconturi pentru operațiuni în participație», fiind achitată către SC Dig Prodcom SRL suma totală de 1.595.739,28 lei”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii îl mai acuză pe Daniel Neagoe că a condiționat plata cu celeritate de către Poșta Română și acceptarea "fără discuții interminabile” a introducerii de noi produse în portofoliul de produse operate de acea asociere de semnarea unor contracte de prestări servicii cu firma Dig Prodcom SRL, pentru prestații simulate. Din “executarea” acestor contracte, Daniel Neagoe ar fi obținut foloase necuvenite în sumă totală de 321.541,46 lei.

În același context, dar în ce privește prestarea serviciului de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice prepaid, prin folosirea acelorași terminale POS instalate în unitățile poștale de două firme, în luna decembrie 2010, Daniel Neagoe a interpus SC Lonestar SRL (în prezent radiată) în relația comercială dintre firmele deținătoare de terminale POS și Poșta Română. Ulterior, Lonestar SRL a cesionat în favoarea societății Dig Prodcom SRL toate drepturile și obligațiile care decurgeau din contractul încheiat cu Poșta Română.

„Actul de cesiune și un act adițional la contractul inițial amintit încheiate de Poșta Română cu SC Dig Prodcom SRL au fost semnate de Dumitru Daniel Neagoe, în condițiile conflictului de interese, având în vedere că SC Dig Prodcom SRL era în fapt firma sa și a obținut foloase patrimoniale de pe urma acesteia”, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii susțin că prin interpunerea societății Dig Prodcom, care nu a prestat efectiv niciun serviciu, Poșta Română a renunțat la o parte din comisionul care i s-ar fi cuvenit din încasările rezultate ca urmare a prestării serviciului de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice prepaid. În acest mod, firma controlată de Daniel Neagoe a obținut un profit net de 1.267.741,4 lei.

Compania Națională „Poșta Română” s-a constituit parte civilă în această cauză cu suma de 2.863.480 lei, prejudiciul produs prin faptele de abuz în serviciu de care este acuzat Daniel Neagoe.

Procurorii au trimis dosarul Tribunalului București și au propus instanței să mențină în timpul judecării cauzei sechestrul asigurător pus pe bunuri mobile și imobile ale lui Daniel Neagoe.

Dosarul trimis instanței este al șaptelea în care care au fost determinate prejudicii în dauna Companiei Naționale Poșta Română. În trei dintre aceste dosare s-au pronunțat deja decizii de condamnare definitivă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel neagoe
posta romana