Formularele online se depun la etajul 2, varianta Casa Națională de Pensii Publice

Formularele online se depun la etajul 2, varianta Casa Națională de Pensii Publice
scris 23 aug 2020

În urmă cu doi ani, fostul ministru al Finanțelor Publice Eugen Teodorovici afirma că fotografia dintr-un sediu al Fiscului cu expresia "formularele online se depun la etajul 2", care circula de ceva vreme pe rețelele de socializare, nu era o glumă, ci chiar o realitate. Între timp, în urma investițiilor, declarațiile fiscale pot fi depuse online, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), servicii electronice furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerul Finanțelor.

Dacă la ANAF digitalizarea a făcut unele progrese - oricum mai sunt multe de făcut și în această instituție -, la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) lucrurile au rămas la stadiul "formularele online se depun la etajul 2".

Urmărește-ne și pe Google News

Instituția permite, dacă ai un cont de utilizator deschis, să completezi online o cerere privind solicitarea drepturilor de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale sau una de participare la un curs de recalificare sau reconversie profesională.

De asemenea, se poate solicita acordarea de dispozitive medicale sau vizualiza stagiile de cotizare la pensia de stat, viramentele către Pilonul 2 sau istoricul carierei.

Ministrul Finanțelor vine la Bursă să deschidă ședința de joi, pentru debutul titlurilor Fidelis CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor vine la Bursă să deschidă ședința de joi, pentru debutul titlurilor Fidelis

Pentru deschiderea unui cont la CNPP, trebuie completată online o altă cerere, prin intermediul căreia contribuabilul transmite nume, prenume, adresa de domiciliu, CNP, numărul și seria actului de identitate, numărul de telefon mobil și o adresă de e-mail.

Ulterior, acesta trebuie însă să printeze cererea, o semnează și se prezintă cu actul la sediul oricărei case teritoriale de pensii, plus copie după actul de identitate.

La sediul Casei de Pensii Publice a Sectorului 6, unde am depus cererea, am primit un bon de ordine și, după aproximativ 10 minute, am ajuns în fața unui funcționar.

Întrebat când voi primi un răspuns, reprezentantul instituției a afirmat că în cel mult 72 de ore, pe e-mail.

"De ce a fost nevoie să vin până aici, în condiții de stare de alertă, să prezint acte, să fac copii? N-ar fi fost mai facil dacă transmiteam pe e-mail cererea și o poză a cărții de identitate?", l-am întrebat pe funcționar.

CONFIRMARE Holde Agri Invest intră pe nișa agro-tech, inclusiv cu directorul de marketing al Google și YouTube România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Holde Agri Invest intră pe nișa agro-tech, inclusiv cu directorul de marketing al Google și YouTube România

Privind prin panoul de protecție, funcționarul răspunde: "Și ce vreți să fac eu?"

"Să transmiteți mai departe, către conducerea instituției, poate nu se cunosc aceste aspecte și se rezolvă problema", i-am răspuns.

Pe pagina web a CNPP scrie, ca o justificare, că "Acest flux este necesar pentru menținerea integrității datelor personale proprii. Acordul utilizării datelor personale este dat prin introducerea datelor personale și semnarea olografă a acestei cereri".

CONFIRMARE Holde Agri Invest intră pe nișa agro-tech, inclusiv cu directorul de marketing al Google și YouTube România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Holde Agri Invest intră pe nișa agro-tech, inclusiv cu directorul de marketing al Google și YouTube România

În sectorul privat, spre exemplu, în urmă cu patru ani, o bancă permitea deschiderea online a unui cont doar prin transmiterea unei poze cu un act de identitate, toată procedura desfășurându-se prin accesarea unei secțiuni a paginii web a instituției financiare. În cazul în care voiai să deschizi offline contul, nu beneficiai de dobânda promoțională pe care banca o acorda la constituirea unui depozit, tot online.

Recent, un mare jucător din piața privată de servicii medicale a decis să permită clienților accesarea online a dosarului medical (rapoarte medicale, rezultate analize, medici), oricând și de oriunde.

Pentru deschiderea unui cont, clientul trebuie să pozeze actul de identitate, să facă un live selfie (o înregistrare de 25 secunde, în care ești rugat să zâmbești și să-ți faci o fotografie tip selfie), apoi să trimită fișierele către validare.

"În 24 de ore datele sunt verificate și confirmate, după care vei putea accesa fără restricții informațiile din Dosarul tău medical. Dacă validarea eșuează, poți relua procesul oricând sau te poți prezenta într-o recepție a clinicii. Validarea contului de la distanță este disponibilă doar cetățenilor români", se arată în mesajul transmis pe mail clienților clinicii.

La finele anului trecut, România avea 5,6 milioane de salariați activi cu aproape 6,5 milioane de contracte de muncă. Cifra nu include funcționarii publici și personalul din sistemul de ordine publică și apărare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cnpp
formular
internet