Aproape 75 de creditori au solicitat Asesoft International, producătorul de aplicații software deținut indirect de fostul deputat Sebastian Ghiță, potrivit DNA, și în insolvență din 2015, să achite datorii de 179,6 milioane de lei, dar a fost admisă la masa credală suma totală de 140,8 milioane de lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
Potrivit tabelului final al creanțelor, Banca Comercială Română, cea mai mare bancă locală, este cel mai mare creditor al companiei, cu suma de 38,3 milioane de lei, urmată de Asesoft Technologies – 15,1 milioane de lei, altă firmă controlată de Ghiță și în insolvență din iunie 2016, și Eximbank Romania – 14,1 milioane de lei.
Sume semnificative au fost solicitate de Software Scope – 7,5 milioane de lei, Bion Advanced Support Team – 5,54 milioane de lei, Piraeus Bank Romania – 4,7 milioane de lei, Bayerische Landenbank (prin mandatar Huawei Technologies) – 4,04 milioane de lei, Insoft Development&Consulting – 3,96 milioane de lei, Network One Distribution (NOD) – 3,7 milioane de lei, Romsys – 3,7 milioane de lei, Trans Marine Interational – 3,7 milioane de lei, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) – 3,3 milioane de lei, Siveco Romania – 3,2 milioane de lei, Computer Professional Business – 2,81 milioane de lei, Eximprod Group – 2,81 milioane de lei și Expert One Research – 2,8 milioane de lei.
Cum a intrat Asesoft International în insolvență
În noiembrie 2015, Tribunalul Prahova a admis o cerere a companiei suedeze Transas Marine International, care a solicitat insolvența Asesoft International pentru o datorie restantă de peste 840.000 euro.
Compania suedeză a fost reprezentată în dosar de casa de avocatură Mușat&Asociații. Creanța trebuia să fie achitată în patru tranșe, ultima având scadența la începtul lunii aprilie 2014.
În ianuarie 2011, Transas Marine International și Asesoft International au încheiat un contract de două milioane de euro pentru livrarea, instalarea și punerea în funcțiune a unui sistem de management al traficului de nave, sistem pe care Asesoft trebuia să-l livreze Autorității Navale Române.
Asesoft International a câștigat, în octombrie 2010, o licitație organizată de Autoritatea Navală Română pentru furnizarea unui sistem de management al traficului de nave pe Dunăre și de informare asupra transportului pe ape interioare (RoRIS).
Contractul a fost estimat la 9 milioane de euro, fără TVA, și a fost atribuit Asesoft International pentru suma de 7,67 milioane de euro, fără TVA, potrivit datelor www.e-licitatie.ro.
CITEȘTE ȘI Dan Minulescu, proprietarul Macromex, una dintre cele mai mari companii de distribuție a bunurilor de larg consum, își comasează afaceri pentru a le întăriTransas Marine International produce aplicații software și echipamente pentru aviație și transporturi maritime, potrivit datelor companiei.
Acționarii Asesoft International sunt Minasee Holdings LTD – 99,43% și Cristian Năstăsoiu - 0,57%, conform datelor de la Registrul Comerțului.
Minasee Holdings LTD este deținută de deputatul Sebatian Ghiță, potrivit datelor din rechizitoriul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) prin care primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu, și Sebastian Ghiță au fost trimiși în judecată, în luna iulie 2015, într-un dosar pentru dare de mită, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un pachet cumulat de 20% din acțiunile celui mai mare vânzător de asigurări de locuință a fost scos la vânzare. Cine are primele oferte"Conform informării transmise de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, firmele din grupul Asesoft au fost înființate de Ghiță Sebastian Aurelian și s-au remarcat prin capacitatea de a obține contracte bănoase cu statul, în domeniul IT. (…) Până la data de 14 februarie 2011, Asesoft International l-a avut ca acționar majoritar pe Ghiță Sebastian Aurelian, pentru ca, după această dată, să-și cesioneze părțile sociale către Minasee Holdings LTD Cipru, companie de tip offshore deținută 100% de Ghiță Sebastian Aurelian", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
Pe de altă parte, Ghiță declara, în august 2012, că a vândut acțiunile pe care le deținea la Asesoft Distribution, Dante International (eMag.ro), Flanco și alte firme din domeniul IT&C.
Înființat în 2001, Asesoft International este un producător de aplicații software la comandă și a consemnat afaceri în 2016 afaceri de 3,06 milioane de lei, de la aproape 30 milioane de lei în anul precedent, și pierderi de 12,6 milioane de lei, comparative cu 52,4 milioane de lei în 2015.
La finele anului trecut, datoriile societății însumau 110,2 milioane de lei, iar creanțele totalizau 60,9 milioane de lei.