Fiat Chrysler Automobiles intenționează să deschidă o fabrică auto nouă în Detroit, care ar fi prima uzină de asamblare construită în SUA de un producător autohton major de automobile cel puțin în ultimii zece ani, potrivit unor persoane apropiate situației, relatează MarketWatch.
Grupul italo-american intenționează să fabrice SUV-uri la noua fabrică, în cadrul eforturilor de a extinde brandul istoric Jeep, au spus persoanele, scrie News.ro.
Fiat Chrysler a anunțat anterior că vrea să lanseze mai multe modele de camionete și SUV-uri pe piața din SUA, pentru a răspunde la orientarea cererii către acest tip de vehicule, în ultimii ani.
CITEȘTE ȘI Procuratura spaniolă va face plângere contra Shakirei pentru evaziune fiscalăÎn schimb, directorul general al General Motors, Mary Barra, a mers joi la Capitol Hill pentru a discuta cu parlamentarii nemulțumiți de planul grupului de a închide patru fabrici de asamblare din Statele Unite și una în Canada.
Președintele Donald Trump și alți oficiali aleși au criticat GM pentru măsurile de restructurare, care vor conduce la concedierea a 6.700 de muncitori. GM va renunța și la 8.100 de angajați salariați.
Fabricile care vor fi închise de GM produc sedan-uri care se vând prost.
Fiat Chrysler, care a eliminat aproape toate liniile de producție de autoturisme, în urmă cu un an, are o capacitate neutilizată mult mai mică în SUA. Multe dintre uzinele grupului care fabrică aici camionete și SUV-uri lucrează la capacitate maximă, fabricând modele populare, cum ar fi Jeep Wrangler și Cherokee, precum și camioneta Ram.
În cadrul unui plan de cinci ani prezentat investitorilor în iunie, Fiat Chrysler a anunțat intenția de a adăuga câteva modele la gama Jeep, între care un SUV de dimensiuni mici și o versiune mai mare a vehiculului Grand Cherokee, relansând totodată modelele Wagoneer și Grand Wagoneer, care au fost lăsate în așteptare timp de zeci de ani.
Fabricile de asamblare sunt de obicei angajatori mari, cu câteva sute de angajați pe fiecare schimb, construcția lor poate dura doi ani, iar investiția este de circa 1 miliard de dolari.
Noua uzină ar fi una dintre primele măsuri majore ale Fiat Chrysler sub conducerea directorului general Mike Manley, care a preluat acest rol după decesul directorului general Sergio Marchionne, în luna iulie a acestui an.
Vânzările Fiat Chrysler au crescut în 2018 pe piața din Statele Unite, chiar dacă piața în ansamblul ei s-a aplatizat. În primele 11 luni ale acestui an, vânzările Fiat Chrysler au urcat cu 8%, susținute de cererea mai mare pentru camionete și SUV-uri.
Chiar și înainte de alegerea sa, președintele Trump a cerut producătorilor auto să fabrice mai multe vehicule în SUA, pentru a crea locuri de muncă, criticând în trecut Ford și GM pentru că fabrică în Mexic.
În timpul unei întâlniri cu directorii generali ai unor producători auto globali, Trump l-a apreciat pe Marchionne pentru planurile de a repatria o parte din producția de camionete din Mexic în Michigan.