EXCLUSIV Papalekas și Anchor pierd în fața lui Rădulea. Ministerul Fondurilor Europene se mută la fosta fabrică Semănătoarea

EXCLUSIV Papalekas și Anchor pierd în fața lui Rădulea. Ministerul Fondurilor Europene se mută la fosta fabrică Semănătoarea

Ion Rădulea Sursa foto: Marian Mocanu | Dreamstime.com

scris 3 nov 2016

Ministerul Fondurilor Europene, care ocupă astăzi cu chirie o clădire de birouri din Piața Victoriei, se va muta pe amplasamentul fostei fabrici Semănătoarea din București. Aceasta deoarece omul de afaceri român Ion Rădulea, proprietarul grupului Sema Parc, este cel care a câștigat licitația organizată de minister pentru închirierea, pe o perioadă de 3 ani, a unui spațiu care să fie folosit ca nou sediu.

La licitație au mai depus oferte Tower Center International SRL, controlată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, cel care a închiriat până în prezent ministerului spațiul din Piața Victoriei, Imobiliara Gramont și Plaza Mall Development and Management, parte a grupului turc Anchor.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru viitorul sediu, ministerul va plăti o chirie lunară de 128.548 euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Actualul sediu al ministerului poate fi văzut AICI.

“Oferta desemnată câștigătoare are o propunere financiară de preț al chiriei totale lunare aferente spațiului de 128.548 euro, fără TVA. Contractul (...) va intra în vigoare după semnarea acestuia de către ambele părți”, au transmis pentru Profit.ro reprezentanții ministerului.

Practic, instituția va plăti în următorii 3 ani către Sema Business Three SRL București suma totală de 4,63 milioane de euro, fără TVA. Prin anunțul de participare la licitație, ministerul era dispus să cheltuiască pe închirierea viitorului sediu 5,38 milioane de euro, fără TVA, în următorii trei ani.

Anterior, instituția voia să închirieze pe doi ani și prevăzuse un buget de 3,72 milioane de euro, fără TVA.

“Prezentul contract se încheie pentru o perioadă de 36 luni, începând cu data semnării acestuia de către ambele părți. Suprafața utilă ofertată (se va exclude suprafața teraselor, balcoanelor, logiilor, spațiilor comune) va fi de aproximativ 6.000 metri pătrați. Suprafața ofertată pecuniar a teraselor, balcoanelor, logiilor, spațiilor comune nu va depăși 15% din suprafața utilă ofertată, respectiv aproximativ 900 metri pătrați, aceasta reprezentând suprafața maximă pentru care autoritatea contractantă va plăti chirie”, se arăta în documentația licitației inițiată în data de 18 iulie 2016, conform SEAP. Ofertele au fost deschise 8 zile mai târziu.

În prezent, MFE ocupă clădirea Tower Centre International din Piața Victoriei, deținută de Papalekas, dar cu un contract de închiriere care a expirat la finele anului trecut, prelungit până la 30 iunie acest an și apoi cu alte două luni.

“Valoarea totală a sumelor plătite către operatorul economic cu care MFE a semnat contractul de închiriere a spațiilor din Bulevardul Ion Mihalache - Tower Center International - până acum (16 iunie 2016, data răspunsului instituției - n.r.) este de 20,782 milioane de lei, cuprinzând atât chirie cât și mentenanță. Conform contractelor încheiate, pentru 3.853 mp se plătește lunar chirie de 19,8 euro/mp și mentenanță 5,00 euro/mp, iar pentru 3.505 mp se achită lunar chirie de 19,8 euro/mp și mentenanță de 4,02 euro/mp”, se arată în răspunsul MFE pentru Profit.ro de la acea dată.

Finanțele propun aderarea României la Proiectul BEPS de combatere a practicilor prin care multinaționale fac profiturile să “dispară” CITEȘTE ȘI Finanțele propun aderarea României la Proiectul BEPS de combatere a practicilor prin care multinaționale fac profiturile să “dispară”

Suma achitată locatorului (Tower Centre International – n.r.) cu titlu de chirie, mentenanță și utilități, comunicată Profit.ro la 16 iunie, a inclus contravaloarea facturilor emise până în ianuarie 2016. De la această dată, MFE a achitat contravaloarea facturilor emise pentru perioada februarie - iunie 2016, suma achitată locatorului fiind de 5.509.070,29 lei.

În total, conform cifrelor comunicate de instituție, MFE a virat în conturile lui Papalekas suma totală de 26,3 milioane de lei. Anunțul de atribuire a contractului cu Tower Centre International a fost postat pe site-ul ministerului în decembrie 2013.

MFE a mai încercat, prin alte 5 licitații, să închirieze un spațiu pentru sediul instituției. Astfel, în 2015, la primele trei proceduri de atribuire, suma estimată a pornit de la 8 milioane de euro și a coborât la 7,1 milioane de euro. Atunci, licitațiile au fost anulate din cauza lipsei ofertelor.

La licitația din luna mai, a patra, costul total pentru închirierea unui nou spațiu, inclusiv servicii de mentenanță, era estimat la 3,64 milioane de euro, fără TVA, pe 2 ani. La următoarea procedură, tot pentru 2 ani, costul estimat a crescut la 3,72 milioane de euro, fără TVA.

Urdăreanu, în procesul lui Orban: Banii ar fi ajuns într-un procent mic la televiziuni, cei mai mulți la Oancea și Gușă CITEȘTE ȘI Urdăreanu, în procesul lui Orban: Banii ar fi ajuns într-un procent mic la televiziuni, cei mai mulți la Oancea și Gușă

La licitația din luna mai au depus oferte Tower Centre International și Sema Business Three. După ce a fost anulată, pentru că ofertele erau neconforme, licitația a fost reluată și singurul ofertant a fost Tower Centre International, respins de către MFE, fiind lansată în iulie o nouă procedură de atribuire și prelungită înțelegerea pentru actuala chirie cu 2 luni, până la 30 august, conform informațiilor transmise Profit.ro.

Ministerul s-a mutat în clădirea din Piața Victoriei în 2013 și a primit, la începutul acestui an, de la Guvern un spațiu în Palatul Parlamentului, dar pe care spune că nu îl poate folosi din cauza condițiilor improprii.

"Pentru a nu mai sta în chirie, Guvernul i-a repartizat ministerului un spațiu - suprafața totală a corpului B3 - în Palatul Parlamentului. Sediul este însă neutilizabil, din motive ce țin de degradarea fizică a clădirii, dar și de securitatea cu privire la siguranța la foc, igienă, sănătate, izolare termică ș.a.m.d.

Un raport de expertiză al lucrărilor de intervenție la Corpul B3 din Palatul Parlamentului, având ca beneficiar Ministerul Justiției, indică, printre altele, că sunt necesare intervenții urgente la exteriorul clădirii, pentru a contracara acțiunile agenților agresivi (precipitații, acces păsări, vânt), este nevoie de intervenții la instalațiile interioare, unele plafoane prezintă pericol de prăbușire, stratul termoizolant al teraselor este compromis, existând numeroase zone inundate, toate gurile de scurgere sunt înfundate", arăta ministerul în luna mai.

Tower Centre International, unde mai au sediu Hidroelectrica, EY, Huawei, Cegeka și Deutsche Bank, este unul dintre cele mai importante proiecte deținute de Papalekas prin intermediul firmei Globalworth, fondată de omul de afaceri grec.

Clădirea are 26 de etaje și o suprafață totală de 31.000 metri pătrați.

Sema Business Three SRL București are 3 salariați, desfășoară activități de dezvoltare (promovare) imobiliară și a raportat în 2015 o cifră de afaceri de 78.547 lei, de la 113.530 lei în urmă cu un an, potrivit datelor Minnisterului Finanțelor Publice.

Societatea a raportat pierderi de 199.551 lei în 2015, de la un profit net de 76.521 lei în anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul fondurilor europene
licitatie
sediu
sema
radulea
papalekas
anchor