Miniștrii de Finanțe din zona euro au decis suspendarea reducerii datoriei Greciei, hotărâtă chiar luna aceasta, din cauza unor măsuri anunțate de premierul grec, Alexis Tsipras, informează AFP și BBC.
Creditorii sunt nemulțumiți de planul guvernului grec de a cheltui 617 milioane de euro pentru a oferi bonusuri în preajma Crăciunului pensionarilor săraci și susțin că nu au fost consultați cu privire la această măsură.
“În urma propunerilor recente ale guvernului grec, care vizează alocarea unor resurse suplimentare pentru pensii și anumite scutiri de la majorarea TVA, am decis suspendarea deciziei privind datoria. Instituțiile analizează în prezent impactul deciziei guvernului grec asupra țintelor asumate”, au comunicat reprezentanții Mecanismului European de Stabilitate (ESM).
Acordul de reducere a datoriei Greciei a fost aprobat de miniștrii de Finanțe din zona euro pe 5 decembrie, la o întâlnire a Europgrupului, de la Bruxelles. Acordul, care are ca obiectiv reducerea datoriei suverane cu 20% din PIB până în 2060, vizează, printre altele, limitarea variației dobânzilor și prelungirea scadenței datoriilor statului elen către ESM.
CITEȘTE ȘI România atacă piața din Grecia, trimițând Transgaz să cumpere, cu 400 milioane euro, acțiuni la compania care controlează gazele eleneTsipras susține că acordarea bonsurilor pentru pensionari (a treisprezecea pensie) și scutirea de la majorarea TVA a insulelor cu peste 16.000 de refugiați nu afectează acordul cu creditorii internaționali și respectarea țintelor asumate.
Parlamentul elen a aprobat sâmbătă bugetul pentru anul viitor, care prevede, printre altele, reducerea datoriei țării cu aproximativ patru puncte procentuale, până la echivalentul a 176,5% din produsul intern brut (PIB), venituri din privatizări de 2 miliarde de euro, dar și un val de majorări de taxe și alte măsuri de austeritate impuse de creditorii externi.
Grecia a ajuns vara trecută la un acord cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional (FMI) și Mecanismului European de Stabilitate privind lansarea unui nou program de asistență financiară, al treilea din ultimii cinci ani, în valoare de până la 86 miliarde de euro.
Tsipras a cerut susținerea partenerilor europeni cu privire la reformele ce urmează a fi implementate anul viitor, în particular pe piața muncii, și a somat FMI să ia o decizie fermă în legătură cu participarea efectivă la programul de asistență financiară. FMI se abține de peste un an să participe la finanțarea programului, din cauza refuzului creditorilor europeni de a accepta o restructurare a datoriilor statului elen.