Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord de principiu privind relațiile comerciale post-Brexit, a anunțat președintele Consiliului European, Donald Tusk. Lira sterlină s-a apreciat față de dolar și euro, pe fondul optimismului generat de perspectiva creării unei zone de liber schimb între cele două părți.
“Tocmai am trimis EU27 un proiect de Declarație Politică privind viitoarea relație dintre UE și Marea Britanie. Președintele Comisiei (Europene) m-a informat că a fost aprobat de negociatori și agreat, în principiu, la nivel politic, urmând să fie supus aprobării liderilor”, a scris Tusk pe Twitter joi.
Liderii UE se vor întâlni la Bruxelles duminică, 25 noiembrie, pentru a finaliza și oficializa acordul privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.
CITEȘTE ȘI Britanicii își fac stocuri de vin înainte de BrexitUE și Marea Britanie vizează o relație comercială cât mai strânsă, cu “aranjamente cuprinzătoare ce vor crea o zonă de liber schimb, bazată pe cooperarea vamală și în materie de reglementări și pe dispoziții care să asigure condiții echitabile de concurență”, se arată în proiectul de declarație, consultat de Reuters.
Lira sterlină s-a apreciat cu aproape 1% față de dolar, până la un maxim intraday de 1,2927 unități. În raport cu euro, moneda britanică s-a întărit cu 0,6%, până la 1,1282 unități.
Proiectul de declarație prevede absența “tarifelor, comisioanelor, taxelor sau a restricțiilor cantitative în toate sectoarele, cu aranjamente vamale ambițioase care (…) vin să îmbunătățească acordul vamal stipulat în Acordul de Retragere”.
Conform proiectului de acord, UE și Marea Britanie se angajează față de o ”plasă de siguranță” (“backstop”), o soluție care garantează că, la frontiera dintre Irlanda, un stat membru UE, și provincia britanică Iralanda de Nord nu sunt instalate puncte vamale și alte obstacole.
Soluția menține Regatul Unit într-un aranjament vamal temporar cu UE, care va dura dacă nu este înlocuit de noi acorduri comerciale permanente, britanicii urmând să respecte în continuare regulile UE în domeniu.