Firmele de construcții: Din datele pe care le avem, va fi recesiune. Vrem un salariu minim în construcții de 500 de euro

Firmele de construcții: Din datele pe care le avem, va fi recesiune. Vrem un salariu minim în construcții de 500 de euro
scris 22 nov 2018

Reprezentanții Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) au avertizat, joi, că actuala criză din domeniul construcțiilor ar putea împringe economia în recesiune, și cer Guvernului subvenții și facilități fiscale pentru a putea mări salariile muncitorilor din construcții și a opri exodul angajaților în străinătate, precum și un salariu minim în construcții de 500 de euro, la o impozitare totală de 20%, redusă de la circa 45% în prezent.

În primele nouă luni, volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a scăzut cu 4,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Economia României este încă pe trend ascendent, dar sectorul construcțiilor se confruntă cu o criză din cauza lipsei muncitorilor, a avertizat președintele FPSC, Valentin Petrescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lucian Șova a demisionat de la Ministerul Transporturilor CITEȘTE ȘI Lucian Șova a demisionat de la Ministerul Transporturilor

”Din toate datele pe care le avem, constatăm că va fi o recesiune. În România, construcțiile sunt în regres, deși avem creștere economică pe ansamblu. Am fost lăsați de izbeliște. E necesar să fie o politică coerentă la nivel guvernamental. Problema muncitorilor este acută, lipsesc jumătate din ei. Ne întrebăm cu cine vom putea construi în viitor?”, a spus Petrescu.

Acesta a subliniat că firmele de construcții au înantat Guvernului o serie de soluții, care, dacă nu vor fi implementate, vor accentua criza actuală.

”Am solicitat creșterea salariului minim în construcții la 500 euro, la o impozitare redusă la 20%. Totodată, cerem ajustarea prețului contractelor, modificarea prevederilor legate de angajații străini, (...) modificarea regulilor privind recepție a lucrărilor publice (...)”, a spus Petrescu.

Creșterea salariului minim în sectorul construcțiilor la 500 de euro net și reducerea impozitării de la 45% la 20%, măsuri propuse Guvernului de către companii din construcții, nu vor avea un impact major asupra sectorului, întrucât cele mai multe companii internaționale oferă salarii peste nivelul minim pe economie pentru atragerea specialiștilor, dar va fi un prim pas în stoparea crizei din domeniu, spune Călin Bichir, director general Acvatot.

„Eu am propus o sumă chiar mai mare, cu 500 euro nu vei reuși să faci mai mult, dar depinde de fiecare în parte cum va gestiona treaba aceasta și cum va plăti oamenii. Dacă vrem să ne aliniem la Europa - și românii, în marea majoritate, doresc treaba asta - va trebui să mărim salariile odată cu creșterea productivității. Nu poate merge una fără alta, productivitate și recompensă”, a spus Bichir.

De altfel, director general Acvatot susține că sectorul construcțiilor trebuie declarat sector prioritar în România pentru următorii 10 ani, iar Guvernul trebuie să găsească resurse și să atragă fonduri europene pentru a investi în infrastructură.

Vicepreședintele FPSC, Cristian Erbașu, consideră că această creștere a salariului minim va reduce numărul constructorilor incorecți, care își plătesc angajații la negru.

”Peste 70% dintre muncitorii din construcții au salariul minim. Facilitățile fiscale vor fi echilibrate cu creșterea salariului minim. Foarte mulți din cei care sunt constuctori nu sunt în realitate constructori, practică dumping. Aceștia nu au limită în ceea ce privește calitatea. Vrem să însănătoșim o breaslă”, a spus Erbașu.

Erbașu a atras atenția că firmele de construcții au atras atenția încă de anul trecut asupra problemele existente, probleme care s-au acentuat, iar trendul continuă.

”Maximul crizei va veni în 2020, când vor începe lucrări majore în infrastructură. Capacitatea din constructii e dată de personal. Vrem să readucem tinerii în construcții. (...) Toți își vor copii în IT, la birou, nu în construcții, unde solicitarea fizică e mare”, a spus Erbașu.

La nivel național, lipsesc circa 400.000 de muncitori, a atras atenția vicepreședintele FPSC, Sorin Greu.

”Avem circa 300.000 de munitori la nivel național, în construcții. Ar fi nevoie de minimum 700.000. Căutăm lucrători peste tot, inclusiv în școlile din provincie, oferim și cursuri gratuite. (...) Există o fluctuație mare de personal, am ajuns să licităm pentru forța de muncă. Sunt cazuri de firme care câștiga azi contracte, iar a doua zi rămân fără muncitori, pleacă aproape toți în Vest”, a spus Greu.

Greu consideră că aducerea de lucrători din străinătate poate fi o soluție, dar logistică este foarte dificilă.

”Există o logistică foarte dificilă în a aduce muncitori din străinătate. Multe firme au întârzieri în contractele derulate. Avem nevoie de sprijinul guvernului, de subvenții, pentru a crește salariile in construcții, de a readuce muncitorii români plecați peste hotare”, a spus Greu.

viewscnt
Afla mai multe despre
recesiune
salariu minin
muncitori