UE a dat startul negocierilor pentru un acord comercial bilateral cu Noua Zeelandă

UE a dat startul negocierilor pentru un acord comercial bilateral cu Noua Zeelandă
scris 21 iun 2018

Comisia Europeană a lansat formal, joi, negocierile pentru încheierea unui acord comercial bilateral cu Noua Zeelandă, la câteva zile după inițierea unor discuții similare cu Australia.

Acordul se dorește “cuprinzător și ambițios” și vizează înlăturarea barierelor din calea comerțului cu bunuri și servicii între statele UE și Noua Zeelandă, precum și dezvoltarea normelor comerciale pentru a face comerțul mai ușor și mai durabil, arată Comisia într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

“Împreună, putem încheia un acord reciproc avantajos, care oferă beneficii pentru întreprinderi și cetățeni deopotrivă”, a spus comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmstrom, aflată la Wellington pentru a marca evenimentul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
UE și Australia au lansat oficial negocierile pentru un acord de liber schimb CITEȘTE ȘI UE și Australia au lansat oficial negocierile pentru un acord de liber schimb

Prima rundă de discuții între echipele de negociatori ale celor două părți va avea loc la Bruxelles, între 16 și 20 iulie.

Comerțul bilateral cu mărfuri dintre UE și Noua Zeelandă s-a ridicat anul trecut la 8,7 miliarde euro. Sectoarele care alcătuiesc cea mai mare parte a exporturilor UE către Noua Zeelandă sunt produsele fabricate, cum ar fi echipamentele de transport, mașinile și utilajele, precum și produsele chimice, produsele din plastic și produsele alimentare.

UE este deja cel de-al treilea mare partener comercial al Noii Zeelande. Potrivit estimărilor Comisiei, un eventual tratat bilateral ar putea duce la creșterea cu 37% a schimburilor comerciale cu bunuri și servicii.

Miniștrii de Comerț din UE și-au dat acordul pentru începerea negocierilor cu Australia și Noua Zeelandă luna trecută, pe modelul tratatelor încheiate în ultimii ani cu Mexic, Japonia, Singapore și Canada, cel din urmă intrat în vigoare în septembrie anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
noua zeelanda
acord comercial bilateral
negocieri
comert liber