Scumpiri până în 2019 pe piața metalelor de bază, inclusiv în România

Scumpiri până în 2019 pe piața metalelor de bază, inclusiv în România
scris 21 iun 2018

Prețurile metalelor de bază la nivel mondial este posibil să crească, până în 2019, însă metalele feroase vor cunoaște o pantă descendentă. Sectorul metalelor a înregistrat un trend ascendent al prețurilor și o cerere în creștere, de la jumătatea anului 2016, arată un studiu al Coface.

Datele oficiale ale Institutului Național de Statistică arată creștere și pentru piața românească, susținutp în special de schimburile comerciale externe și mai puțin de cererea locală.

Urmărește-ne și pe Google News

"În ceea ce privește România, piața metalelor este în creștere în 2018, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Cifra de afaceri generată de piața externă a înregistrat o creștere de 17,5 puncte procentuale în aprilie 2018 versus aprilie 2017 și o stagnare pe piața internă. Evoluția prețurilor producției industriale este ascendentă, indicele pe total - piața internă și externă - din aprilie 2018 fiind în creștere cu 10,5 puncte procentuale față de aprilie 2017", a declarat Nicoleta Mărunțelu, senior financial analyst, Coface România.

Principalii parteneri din Uniunea Europeană ai României în ceea ce privește comerțul cu metale au fost, în 2017: Germania, cu 23% din totalul valorii vânzărilor către UE, Italia (14%) și Ungaria (9%). De asemenea, în privința achiziției de metale, partenerii țării noastre sunt: Germania - cu 24% din totalul valorii metalelor aduse din UE, Italia (22%) și Franța (8%).

Uber i-ar putea plăti pe unii șoferi pentru a folosi vehicule electrice CITEȘTE ȘI Uber i-ar putea plăti pe unii șoferi pentru a folosi vehicule electrice

În perioada decembrie 2017 - decembrie 2019, la nivel global, aluminiul este prevăzut să crească cu 2%, în timp ce cuprul ar trebui să urmeze aceeași tendință, crescând cu 2,4%, în timp ce nichelul și zincul sunt așteptate să urce cu 18%, respectiv cu 14%. În schimb, prețurile la oțel vor scădea, cel mai probabil, cu 19% în aceeași perioadă de referință.

Supracapacitatea este de așteptat să crească și ea, întrucât companiilor producătoare de oțel din China le lipsește disciplina în plafonarea producției în perioadele cu prețuri în scădere. Acest scenariu de bază al scăderilor de preț la metalele feroase este susținut de nivelurile globale ridicate ale datoriilor companiilor. Ratele datoriilor nete sunt în special ridicate în China, unde sectorul este dominat de întreprinderi mari cu capital de stat, precum și în SUA (la 15%), unde companiile sunt mult mai expuse potențialelor corecții ale fluxurilor de numerar.

Toate semnalele sugerează că economia mondială a trecut de nivelul maxim de creștere și, în teorie, acest lucru este posibil să exercite o presiune descendentă asupra prețurilor, începând din 2019. Pe termen scurt, tensiunile în creștere vor continua cu siguranță să împingă prețurile în sus. De acest lucru vor beneficia principalele metale de bază folosite în producția de baterii și componente electronice, tot mai cerute, se arată în raportul Coface.

Astfel, pe fondul unei creșteri economice sincronizate, a schimbărilor tehnologice care încurajează o evoluție a utilizării metalelor și a unui deficit în aprovizionare, metalele au beneficiat de o piață în dezvoltare, începând cu jumătatea anului 2016. A fost observată o cerere în creștere, începând cu perioada ce a urmat crizei din 2008, iar acest lucru, combinat cu un dolar SUA mai slab, s-a tradus într-o evoluție a prețurilor metalelor, aluminiul înregistrând o creștere de 37% de la începutul exercițiului până azi, în timp ce cobaltul a crescut de patru ori, prețurile la cupru și nichel au crescut cu 44%, respectiv cu 53%, iar prețurile la zinc s-au dublat, comparativ cu începutul lui 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
coface
metal
preturi