În ultima parte a sesiunii de tranzacționare de ieri din piața valutară, leul a avut un puseu de slăbire față de moneda unică europeană, iar cotația a depășit reperul de 4,67 lei pentru un euro sub care a fost tranzacționat în ultima perioadă.
Moneda națională a României traversează o etapă de slăbiciune în acord și cu alte valute din regiune, într-un context în care capitalul mare se repliază către piața americană, atras de dobânzile în creștere pe dolar. Susținut de majorările de dobânzi recente, leul s-a ținut destul de bine față de alte clase de active din Europa Centrală și de Est, cotația neavând forța să treacă de o zonă de rezistență conturată încă din toamna anului trecut.
Totuși, cursul de schimb a avut ieri un moment de ieșire din amorțire, iar reperul de 4,67 lei pentru un euro sub care perechea valutară s-a regăsit în ultimele luni a fost depășit către finalul sesiunii de tranzacționare de ieri, așa cum se vede pe graficul la 4 ore, atașat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din punct de vedere tehnic, mișcarea pe termen scurt ar mai putea continua până în zona de 4,68 lei pentru un euro, având în vedere că tocmai cotația a ieșit dintr-o “capcană” conturată recent. În general, este o etapă de slăbiciune pentru monedele din regiune. Lira turcească este într-o zonă de minime față de dolarul american, iar zlotul polonez a fost tranzacționat în ultimele 2 zile doar cu puțin sub reperul de 4,32 zloți pentru un euro, un prag de rezistență multiplu testat la limită de depreciere a monedei poloneze în ultimul an și jumătate.
Ministerul Finanțelor a anunțat anterior că, pentru acest an, va împrumuta aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piața internă, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atrase de pe piețele externe, în creștere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.
Impulsul de slăbire a leului de ieri poate fi doar o mișcare falsă. Din punct de vedere tehnic, tabloul nu arată dramatic diferit, zona de rezistență find ceva mai largă, chiar și până la nivelul de 4,68 lei pentru un euro, astfel încât este posibil ca „evadarea” de ieri să fi fost una falsă.