Statul estimează că va încasa 56 mil. lei din privatizarea șantierului naval Mangalia, Plafar și Sanevit

Statul estimează că va încasa 56 mil. lei din privatizarea șantierului naval Mangalia, Plafar și Sanevit

Sursă foto: radioconstanta.ro

scris 2 feb 2016

Ministerul Economiei estimează că va încasa, anul acesta, suma de 56 milioane lei din vânzarea participațiilor deținute la companiile Șantierul Naval Mangalia, Plafar și Sanevit, potrivit unui document guvernamental.

Statul, prin Ministerul Economiei, controlează integral Șantierul Naval Mangalia și Plafar, precum și 51% din capitalul Sanevit.

Urmărește-ne și pe Google News

"Precizăm că SANEVIT 2003 SA a fost lansată la privatizare în anul 2015, dar nu a fost inregistrată nicio ofertă de cumpărare. În cursul trimestrului I al anului curent se va lansa o noua ofertă de vânzare a întregului pachet de acțiuni deținut de statul român prin Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri", se menționează în documentul citat.

Rata șomajului în formă ajustată sezonier s-a menținut la 6,7% în decembrie CITEȘTE ȘI Rata șomajului în formă ajustată sezonier s-a menținut la 6,7% în decembrie

Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (DPAPS) din subordinea Ministerului Economiei estimează că va alimenta bugetul de stat, în 2016, cu dividende în sumă de 163,2 milioane lei de la companiile aflate sub autoritatea ministerului. Instituția mai estimează că va alimenta, anul acesta, contul general al Trezoreriei Statului cu vărsăminte din privatizare în sumă de 35,5 milioane lei.

În document se mai arată că procesul de vânzare a participației de 54,8% din acțiuni a statului la Oltchim nu este prevăzut a se încheia anul acesta, dar și că Ministerul Economiei își propune să atragă investitori la Cupru Min.

De altfel, Ministerul Finanțelor Publice a lansat recent un proiect de modificare a legislației ajutoarelor de stat, scopul fiind acordarea rapidă de sprijin mai multor companii, printre care Cupru Min. În nota de fundamentare a proiectului se dă ca exemplu posibilitatea ca Ministerul Economiei să acorde un ajutor individual producătorului de cupru Cupru Min SA Abrud pentru valorificarea resurselor minerale sau pentru recuperarea metalelor din apele acide provenite de pe haldele de steril.

DPAPS mai estimează că va obține anul acesta venituri de circa 10,5 milioane lei din vânzarea caietelor de sarcini și a dosarelor de prezentare a companiilor scoase la privatizare, din taxele de participare la licitații și de acces la date și informații privind respectivele companii, precum și din penalități aferente nerealizării obligațiilor postprivatizare din trecut, obținute în instanță.

România a coborât patru poziții, până pe locul 61, în clasamentul mondial al libertății economice CITEȘTE ȘI România a coborât patru poziții, până pe locul 61, în clasamentul mondial al libertății economice

Departamentul apreciază că va cheltui anul acesta în total 30,8 milioane lei cu activitatea de privatizare și administrare a companiilor din portofoliul Ministerul Economiei, din care 19,1 milioane lei cu experți HR independenți contractați pentru recrutarea de administratori și manageri la companiile controlate de minister, 4,6 milioane lei cu avocați angajați pentru pregătirea privatizărilor, 4,2 milioane lei cu activități premergătoare privatizărilor (anunțuri de vânzare, spoturi publicitare, simpozioane, taxe de timbru, cauțiuni, traduceri, legalizări, curierat etc), iar restul - pentru costuri legate de rapoarte de evaluare în procesul de privatizare și postprivatizare, precum și de dizolvarea și lichidarea voluntară a mai multor companii.

Principalele societăți la care urmează să se recruteze manageri și administratori profesioniști sunt Salrom, Societatea Națională a Apelor Minerale,  Șantierul Naval 2 Mai, ICEM SA, Eurotest SA, Cupru Min, Băișa SA, CIR SA, Institutul de Proiectări Chimice IPROCHIM SA, Compania pentru Investiții în Turism SA, Neptun-Olimp SA, precum și filialele Transelectrica.

"Totodată, la C.N. TRANSELECTRICA SA, unde recrutarea și selectarea administratorilor a fost făcută în anii anteriori, sunt înregistrate în acest moment posturi vacante în Consiliul de Supraveghere și, pe cale de consecință, este necesar să se demareze în cel mai scurt timp achiziția de astfel de servicii în vederea ocupării pozițiilor vacante", se menționează în documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul economiei
departamentul pentru privatizare și administrarea participațiilor statului
dpaps
privatizare
venituri din privatizare
plafar
oltchim
cupru min
santierul naval mangalia