EXCLUSIV Inspectorii Guvernului verifică statutul tuturor companiilor de stat, inclusiv managementul RA-APPS

EXCLUSIV Inspectorii Guvernului verifică statutul tuturor companiilor de stat, inclusiv managementul RA-APPS
scris 2 feb 2016

Corpul de Control al Guvernului a început să verifice dacă toate companiile de stat au dreptul cu adevărat la acest statut de companie sau profită de autonomia prevăzută de lege pentru a-și gestiona independent bugete și venituri salariale. Printre societățile vizate de control se numără și RA-APPS, unde va fi analizat inclusiv managementul regiei.

Șeful Corpului de Control al Guvernului, Valentin Mircea, a declarat pentru Profit.ro că a început aceste verificări pentru a stabili câte dintre companiile cu un capital majoritar de stat, autorități, administrații sau regii autonome folosesc cu temei legal statutul de companie.

Urmărește-ne și pe Google News

"Vrem să știm câte dintre aceste societăți de stat operează cu adevărat într-un regim concurențial de piață și își obțin veniturile în acest mod și care sunt acele entități care, de fapt, sunt finanțate în cea mai mare parte de la buget, dar își permit să își stabilească singure cheltuielile și grila de salarizare, de exemplu", a declarat șeful Corpului de Control.

Potrivit acestuia, toate instituțiile în cazul cărora va fi dovedit că nu funcționează în mod real ca o companie, într-un mediu de piață, ci administrează, de fapt, un patrimoniu de stat, iar cea mai mare parte a veniturilor provin de la buget, vor fi obligate să își schimbe statutul și să funcționeze ca autorități sau administrații.

Guvernul reduce amenzile pentru companiile de stat care întârzie bugetele și deschide directorilor o portiță de scăpare CITEȘTE ȘI Guvernul reduce amenzile pentru companiile de stat care întârzie bugetele și deschide directorilor o portiță de scăpare

Valentin Mircea a prezentat ca exemplu în acest sens cazul fostei Companii Naționale Apele Române, care în prezent funcționează sub denumirea de "Administrația Națională Apele Române". Deși și-a schimbat denumirea, Apele Române funcționează însă în continuare pe bază de gestiune economică și autonomie financiară. Un raport de anul trecut al Curții de Conturi a constat nereguli financiare în cuantum de sute de milioane de euro, inclusiv pentru acordarea nejustificată a unor sporuri salariale în sumă de circa 40 de milioane de euro.

În situații similare se găsesc și alte entități, precum Compania Națională de Investiții sau Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, care, de fapt, gestionează unele dintre cele mai importante alocări bugetare pentru infrastructură, nefiind niște actori economici pe o piață anume, cum este cazul unor companii de stat ca Tarom, Poșta Română sau CFR.

Guvernul a anunțat că vrea să aplice guvernanța coporatistă la toate cele 180 de întreprinderi publice care intră sub incidența acestor prevederi, din datele oficiale rezultând că doar pentru 35 de companii de stat au fost aplicate principiile guvernanței corporatiste.

Acțiunea de verificare și inventariere a tuturor companiilor de stat va asigura suportul necesar ministerelor pentru aplicarea guvernanței corportatiste la societățile comerciale din subordine, a arătat șeful Corpului de Control al Guvernului.

Valentin Mircea a precizat că, printre societățile vizate de verificare, va fi și Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care gestionează un important patrimoniu de active ale statului. În acest caz, Corpul de Control va verifica modul de administrare al acestui patrimoniu și de asigurare a conducerii.

Profit.ro a relatat recent că Guvernul va începe un proces de verificare a criteriilor prin care RA-APPS stabilește costurile pentru serviciile pe care le oferă altor instituții publice și ia în calcul externalizarea unora dintre acestea, estimând că ar putea face astfel economie la buget.

viewscnt
Afla mai multe despre
corp control
statut
companii de stat
ra-apps
raapps
verificari
salarii