Statele Unite au depășit China în primul semestru, devenind principalul partener comercial al Germaniei

Statele Unite au depășit China în primul semestru, devenind principalul partener comercial al Germaniei
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2024

Statele Unite ale Americii au depășit China, devenind cel mai mare partener comercial al Germaniei în primul semestru din 2024, în condițiile în care autoritățile de la Berlin caută să-și reducă dependența de Beijing, reiese din datele preliminare publicate joi de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite Reuters.

Importurile și exporturile Germaniei către cea mai mare economie mondială au totalizat aproximativ 127 miliarde de euro (139 miliarde de dolari) în primele șase luni din acest an, în timp ce pentru China cifra este de 122 miliarde de euro, conform calculelor Reuters pe baza datelor de la Destatis.

Urmărește-ne și pe Google News
Creditele, în ponturi și explicații prietenoase - un nou episod al show-ului „De Toți Banii” din programul de educație FIT al Băncii Transilvania CITEȘTE ȘI Creditele, în ponturi și explicații prietenoase - un nou episod al show-ului „De Toți Banii” din programul de educație FIT al Băncii Transilvania
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Deja SUA depășiseră China în primul trimestru din 2024, după ce 2023 a fost al optulea an consecutiv în care China a rămas cel mai mare partener comercial al Germaniei, scrie Agerpres.

Modificarea vine în condițiile în care Germania anunțase că vrea să-și reducă expunerea la China, citând diferențele politice și acuzând Beijingul de "practici comerciale neloiale".

Lola Machleid, expert în domeniul comerțului exterior la Asociația Camerelor Germane de Industrie și Comerț (DIHK), a declarat pentru Reuters că reziliența economiei SUA a ajutat la majorarea exporturilor Germaniei.

Per ansamblu, exporturile Germaniei către Statele Unite au crescut cu 3,3% în primul semestru din 2024, la aproape 81 miliarde de euro, iar cele spre China au scăzut cu aproape 3%, la puțin peste 48 miliarde de euro.

Importurile din China au înregistrat un declin de aproape 8%, la 73,5 miliarde de euro, iar cele din SUA au scăzut cu 3,4%, la 46,1 miliarde de euro, în urma livrărilor de produse energetice.

"În contextul actualelor incertitudini geopolitice și al evoluțiilor economice nesigure, nu doar în SUA și China, ci și aici în Germania, este dificil de previzionat cum va continua să evolueze cursa umăr la umăr", a explicat Machleid.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
china
germania