Salariile reale din România cresc cu două cifre, cel mai ridicat ritm post-criză

Salariile reale din România cresc cu două cifre, cel mai ridicat ritm post-criză
scris 8 dec 2015

Salariul mediu real era în luna octombrie cu 11,5% mai mare față de luna similară a anului trecut, creșterea fiind cea mai rapidă de după 2008. Creșterile de salarii din sistemul bugetar le-au întrecut de două ori pe cele din mediul privat, iar tendința nu se va inversa prea curând.

Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.871 lei în luna octombrie, cu 166 de lei mai mare decât în octombrie 2014.

Urmărește-ne și pe Google News

Creșterea nominală de la 387 de euro la 425 de euro este accentuată de scăderea prețurilor de consum, astfel că, real, salariile au crescut la nivelul României cu 11,5% în medie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”În opinia noastră, asta ridică și mai multe îngrijorări privind o potențială supraîncălzire a economiei în perioada următoare”, spun analiștii ING Bank, care au revizuit recent prognoza pentru creșterea economică din 2016 de la 3,8 la 4,2%.

Cele mai importante creșteri au fost în sectorul bugetar, cu 15,2% peste nivelul de anul trecut, în special din creșterile înregistrate în sectorul medical și în învățământ, în timp ce în mediul privat salariile au urcat cu 8,4%. Salariile bugetarilor au crescut cu încă 10% de la 1 decembrie, iar impactul pe medie îl vom vedea în datele publicate de Statistică în luna februarie.

Salariile mai mari alimentează consumul, care a crescut în ultimele două trimestre cu cel mai mare ritm din ultimii ani, impulsionat și de reducerea taxei pe valoarea adăugată la alimente. De la 1 ianuarie va scădea și cota generală a TVA.

După scăderi între 2009 și 2011, câștigul salarial real a revenit ușor peste nivelul din 2008 abia anul trecut, după o creștere de 6%.

În ultimii ani, creșterile salariale din sectorul bugetar le-au întrecut pe cele din mediul privat, după ce în 2010 unele categorii de bugetari au suferit o scădere cu 25% a lefurilor, stuație care a început să fie inversată din 2012.

Un rol în creșterea mediei salariale în acest an îl joacă și creșterea salariului minim brut, care a trecut peste pragul de 1.000 de lei. Guvernul a amânat creșterea salariului minim la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016. 

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
salariul mediu net
crestere salarii