Răspunsul la "chemarea Universului" și lipsa lenjeriei intime se numără printre cele mai trăsnite motive invocate anul trecut de angajații din SUA pentru a-și justifica absența de la serviciu.
Un sondaj recent, realizat de portalul CareerBuilder, arată că aproximativ 4 din 10 angajați au inventat scuze pentru a lipsi de la muncă, cel mai des motiv prezentat angajatorilor fiind apariția unor probleme de sănătate, în creștere față de aproape 3 din 10 angajați în anul anterior.
Dintre cei care au mințit că sunt bolnavi pentru a-și lua o zi liberă, 27% au spus că au avut programare la doctor, un procent similar de angajați admițând că pur și simplu nu aveau chef să meargă la serviciu.
Totodată, 26% dintre angajați au declarat că doreau să se relaxeze, 21% voiau să doarmă și 12% au dat vina pe vremea nefavorabilă.
Deși mai mult de jumătate dintre angajații chestionați au opțiunea să își ia zile libere fără o justificare prealabilă, 27% dintre aceștia au afirmat că s-au simțit obligați să inventeze o scuză.
Iată câteva dintre cele mai bizare motive invocate de angajați:
-
Bunica angajatului i-a pus otravă în șuncă.
-
Angajatul a rămas blocat sub pat.
-
Angajatul și-a rupt mâna în timp ce încerca să prindă un sandviș care alunecase din farfurie.
-
Universul i-a spus angajatului să își ia o zi liberă.
-
Soția angajatului a aflat că acesta o înșela, iar angajatul avea nevoie de o zi liberă ca să își recupereze lucrurile din tomberon.
-
Angajata s-a înțepat în ochi în timp ce își peria părul.
-
Soția angajatului i-a pus toate articolele de lenjerie intimă la spălat.
-
Angajatului nu i-a ieșit mâncarea pe care trebuia să o pregătească pentru colegii de departament.
-
Angajata trebuia să se ducă la plajă, deoarece doctorul i-a prescris mai multă vitamina D.
-
Pisica angajatei a rămas blocată în tabloul de bord al mașinii.
Chiar dacă șefii nu sunt întotdeauna multumiți cu justificările angajaților, o scuză amuzantă sau creativă este mai puțin dăunătoare decât o minciună în legătură cu starea de sănătate a acestora.
Potrivit sondajului, unul din trei angajatori a verificat dacă angajații erau într-adevăr bolnavi, cei mai mulți cerând angajaților să prezinte o adeverință medicală. Aproape jumătate dintre șefi au sunat angajații acasă, iar 32% au verificat activitatea angajaților pe rețelele de socializare.
Peste o cincime (22%) dintre angajatori și-au concediat subalternii care au mințit că sunt bolnavi pentru a lipsi de la serviciu.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 3,321 angajați cu normă întreagă și 2.326 angajatori din diverse sectoare ale economiei SUA.