Românii dețin aproape 6% din averea financiară a regiunii Europei de Est. Averea lor va mai crește în 5 ani

Românii dețin aproape 6% din averea financiară a regiunii Europei de Est. Averea lor va mai crește în 5 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2024

Românii dețin 5,7% din averea financiară a regiunii Europei de Est, potrivit Boston Consulting Group Global Wealth Report 2024: The GenAI Era Unfolds.

  -Averea financiară globală a crescut cu aproape 7% în 2023, ajungând la 275 trilioane de dolari, după o scădere de 4% în 2022.
  -America de Nord a fost printre regiunile cu cea mai rapidă creștere, reprezentând peste 50% din toată noua avere financiară creată în 2023.

Urmărește-ne și pe Google News

Averea financiară a românilor va crește cu o rată medie de aproximativ 9% în următorii cinci ani, cu un punct procentual mai rapid decât media prognozată pentru Europa de Est și cu trei puncte procentuale peste rata medie de creștere globală așteptată, se arată în BCG Global Wealth Report 2024: The GenAI Era Unfolds, cel de-al 24-lea raport privind averea globală elaborat de Boston Consulting Group (BCG), arată Hotnews.

Apple Intelligence ar putea întârzia CITEȘTE ȘI Apple Intelligence ar putea întârzia

Averea financiară a românilor, evaluată la 300 miliarde de dolari, reprezenta 5,7% din averea financiară a regiunii Europei de Est, în 2023, cunoscând o creștere anuală de 15,5% în perioada 2018-2023. Raportul BCG estimează că averea financiară a românilor va crește cu 8,6% pe an, în următorii 5 ani, atingând valoarea de 400 miliarde dolari în 2028.

Ponderea investițiilor pe termen lung, averea neinvestibilă, constând în principal din asigurări de viață și economii pentru pensii, reprezintă un procent de 40% din averea financiară totală a poporului român, mult peste media Europei de Est (31%), dar si  peste media globală (35%). În același timp, ponderea averii investibile, care cuprinde numerar, depozite, fonduri de investiții, acțiuni și obligațiuni, scade încet, dar continuu, o tendință opusă față de cea pe care o observăm la nivel global.

Premierul afirmă că va interveni mereu în piața RCA, dacă este vorba despre ”emoție”, referindu-se la creșteri ale prețurilor la motorină sau beton, dar consideră că, în afara acestor momente, piața trebuie lăsată să funcționeze CITEȘTE ȘI Premierul afirmă că va interveni mereu în piața RCA, dacă este vorba despre ”emoție”, referindu-se la creșteri ale prețurilor la motorină sau beton, dar consideră că, în afara acestor momente, piața trebuie lăsată să funcționeze

Krisztian Horvath, Partener și Director Asociat, Wealth Management, BCG: “Românii păstrează o cotă relativ scăzută a averii lor în numerar și depozite (34%), comparativ cu media din Europa de Est (44%). De asemenea, observăm o cotă foarte mare a altor investiții, de 20%, în acțiuni nelistate și clase de active mai mici, ceea ce este rar întâlnit în alte regiuni, unde media globală este de doar 2%, iar media Europei de Est este de 8%”.

Pe de o parte, este sănătoasă din perspectiva faptului că până la jumătate din averea financiară a românilor este deținută de persoane cu active sub 250 mii de dolari, o proporție mult mai mare decât media globală, de 30%. În schimb, ponderea celor foarte bogați, cu o avere financiară mai mare de 100 de milioane dolari, este, de asemenea, semnificativ mai mare decât media globală. Românii cu averi de peste 100 milioane dolari dețin 23% din averea financiară totală, față de de un procent de 14% a celor foarte bogați la nivel global.

Viktor Orban spune, la Băile Tușnad, că Rusia \ CITEȘTE ȘI Viktor Orban spune, la Băile Tușnad, că Rusia "hiper-rațională" va avea de câștigat pe măsură ce Occidentul "irațional" își pierde puterea. Asia va fi centrul dominant al lumii. Ucraina nu va deveni membră UE și NATO, "nu avem bani" pentru asta

“În următorii cinci ani ne așteptăm la o creștere puternică în segmentele atractive pentru băncile private, cum ar fi cei cu avere financiară între 250 mii și 20 milioane de dolari. Creșterea așteptată a acestui segment de populație, de la aproximativ 60.000 la 85.000, oferă oportunități atractive de achiziții pentru băncile care oferă soluții personalizate, dedicate acestui segment“, a mai declarat Krisztian Horvath.

În ceea ce privește averea netă globală, aceasta a înregistrat o recuperare semnificativă în 2023, de 4,3% după un an dificil în 2022. Mare parte din această creștere a fost datorată unei reveniri pe piața financiară, deoarece averea financiară a crescut cu aproape 7%, după o scădere de 4% în 2022. Se estimează că vor fi create aproximativ 92 de trilioane de dolari în avere financiară, in urmatorii cinci ani.

Averea financiară din America de Nord și Europa de Vest a cunoscut o revenire în 2023. Susținută de piețele de capital puternice, America de Nord a fost printre regiunile cu cea mai rapidă creștere, reprezentând peste 50% din toată averea financiară nouă creată în 2023. Recuperarea nu a fost la fel de puternică în Europa de Vest, unde averea financiară a crescut cu doar 4,4%.

Trafic închis pe Autostrada Soarelui, pentru finalizarea lucrărilor în zona nodului rutier dintre autostrada A2 și autostrada A0. Rute alternative CITEȘTE ȘI Trafic închis pe Autostrada Soarelui, pentru finalizarea lucrărilor în zona nodului rutier dintre autostrada A2 și autostrada A0. Rute alternative

Deși averea financiară din regiunea Asia-Pacific a crescut cu doar 5,1% în 2023, în principal din cauza încetinirii creării de avere în China, se anticipează o creștere semnificativă până în 2028, regiunea este așteptată să contribuie cu aproape 30% din noua avere financiară până în 2028. Pe lângă China, India este bine poziționată pentru a fi un motor al creșterii averii, generând aproximativ 590 de miliarde de dolari în noua avere financiară în 2023, cea mai mare creștere din istorie.

viewscnt
Afla mai multe despre
romani
avere