Relațiile comerciale între România și Republica Modova s-au triplat în 10 ani, ajungând la 3 miliarde euro.
Listarea la începutul anului 2017 a companiei de vinuri Purcari Wineries (WINE) la cota Bursei de Valori București a dechis calea unor linii de finanțări din piața de capital românească spre companiile basarabene. Este o conlucrare pe care BVB vrea să o dezvolte împreună cu Bursa de la Chișinău și cu autoritățile de resort ale Republicii Moldova.
„Apreciez că în ultimii 2 ani de zile s-au realizat legături puternice între România și Republica Moldova”, a declarat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în cadrul Forumului Moldova - România.
CITEȘTE ȘI GRAFIC De unde a înlocuit România petrolul rusesc, plătind un sfert de miliard de euroRomânia a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova, cu schimburi de 3 miliarde euro în prezent, de la 1 miliard de euro în 2014. „Angajamentul nostru față de republica Moldova este de netăgăduit”, spune Ciucă.
În același timp, România a devenit principalul investitor în Basarabia, cu investiții cumulate de 400 milioane euro. La acestea se adaugă un sprijin de 100 milioane euro acordat de statul român și care vine împreună cu finanțările agregate de 1,2 miliarde euro de la Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
În același timp, piața românească reprezintă principalul debușeu al exporturilor companiilor din Basarabia. Nu mai puțin de 31,6% din livrările externe ale Republicii Moldova sunt către România.
„Toate aceste cifre au fost dublate de măsurile pe care le-am luat atunci când a fost nevoie pe doeniul energetic, de interconectare mai bună a rețelelor energetice, fie că vorbim de energie electrică, fie că vorbim de gaze naturale”, spune Ciucă, care este încrezător privind dezvoltarea relațiilor economice peste cele 2 maluri ale Prutului.