Decizia Guvernului de anul trecut de a restructura aparatul bugetar prin eliminarea de posturi vacante, care să conducă, pe cale de consecință, la desființarea unor funcții de șefi, nu a avut încă vreun efect, având în vedere că termenul limită a fost extins de la 31 decembrie 2023 la 30 iunie 2024 și că doar câteva instituții s-au reorganizat. În tot acest timp, nu a crescut însă doar numărul posturilor ocupate în sectorul bugetar, ci chiar și numărul posturilor vacante, cele care în viitor ar trebui vizate de desființare, potrivit informațiilor analizate de Profit.ro.
În ianuarie 2024, numărul de posturi vacante a ajuns la 215.296, cu 10.828 mai multe față de aprilie anul trecut. În același interval, numărul de posturi ocupate a urcat cu 12.748.
Eliminarea posturilor vacante ar fi trebuit să conducă la desființarea unor posturi de conducere, ca urmare a faptului că acestea nu ar mai fi avut suficiente posturi de execuție în subordine, deci nu ar mai fi îndeplinit cerințele legale (detalii mai jos). În tot acest timp, însă, în multe instituții de stat s-au realizat mutări de personal pentru a se asigura că posturile de conducere se mențin.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De ce este important Restructurarea aparatului bugetar prin desființarea de posturi vacante a fost unul dintre angajamentele Guvernului pentru a arăta că finanțele publice nu se stabilizează doar prin creșterea taxelor, ci și prin economii la cheltuielile statului.
De asemenea interesant Profit.ro prezintă de regulă evoluția numărului de posturi ocupate din sectorul public, relevante pentru dimensiunea aparatului bugetar, însă datele privind posturile neocupate, care arată potențialul de angajare, nu sunt anunțate de către autorități.
"Din centralizarea raportărilor lunare transmise de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale, la sfârșitul lunii ianuarie 2024 se înregistra în cadrul instituțiilor și autorităților publice finanțate din bugetul general consolidat, un număr de 1.291.792 de posturi ocupate, respectiv 215.296 de posturi vacante", potrivit unui răspuns al Ministerului Finanțelor.
Astfel, în aprilie 2023 numărul posturilor ocupate era de 1.279.314, iar cel al posturilor vacante de 204.468, ambele la un nivel mai redus față de situația din prezent.
"Luând în considerare Recomandarea Consiliului Uniunii Europene din 3 aprilie 2020 în vederea încetării situației de deficit public excesiv din România, potrivit căreia România trebuie să pună în aplicare în mod riguros măsurile necesare pentru corectarea deficitului bugetar excesiv, Guvernul a aprobat prin acte normative unele măsuri care au ca efect păstrarea echilibrelor bugetare, menite să limiteze creșterea cheltuielilor bugetare permanente.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Industria de retail reacționează deja la schimbările gândite de autorități, inclusiv la prelungirea limitării adaosului comercial tocmai decisă, și reclamă că dă semne de avariePrintre aceste măsuri se numără și reducerea presiunii asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, concretizată prin suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul autorităților și instituțiilor publice. Prin excepție de la această regulă, în anul 2024, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, se poate aproba organizarea de conscursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget.
În ceea ce privește politica de stabilire a numărului de posturi în anul 2024, este de competența fiecărui ordonator de credite să stabilească numărul maxim de posturi finanțat, astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condițiile legii cu încadrarea în cheltuielile de personal", precizează Ministerul Finanțelor.
În ianuarie, numărul posturilor ocupate a ajuns la 1.291.792.
Ce prevede legea 296 privind instituțiile statului
O consecință a eliminării unor posturi vacante ar fi trebuit să fie desființarea unui număr de posturi de conducere, ca urmare a faptului că nu mai aveau suficiente posturi de execuție în subordine.
Prin Legea 296/2023 au fost reglementate, printre alte măsuri fiscal-bugetare, următoarele:
- diminuarea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică,
- desființarea posturilor vacante din statele de funcții aprobate la data intrării în vigoare a legii,
- desființarea funcției publice de conducere de șef birou și a structurilor funcționale de tip birou începând cu data de 01.11.2023,
- majorarea normativelor de personal în sensul în care pentru constituirea structurilor la nivel de serviciu/direcție/direcție generală, structura organizatorică a autorităților și instituțiilor publice trebuie să respecte următoarele cerințe:
- serviciu - minim 10 de posturi de execuție,
- direcție - minim 20 de posturi de execuție,
- direcție generală - minim 35 de posturi de execuție,
- modificarea numărului total al funcțiilor publice de conducere din cadrul autorității sau instituției publice, respectiv diminuarea ponderii funcțiilor publice de conducere, în totalul funcțiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.
Guvernul a extins termenul inițial pentru restructurarea instituțiilor pe baza prevederilor legii 296, de la 31 decembrie 2023 la 30 iunie 2024.