Ratingul Israelului, redus cu un nivel de Fitch, din cauza Războiului din Fâșia Gaza care riscă să ”dureze până în 2025”

Ratingul Israelului, redus cu un nivel de Fitch, din cauza Războiului din Fâșia Gaza care riscă să ”dureze până în 2025”
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2024

Agenția de cotație Fitch a scăzut cu un nivel ratingul Israelului - de la "A+" la "A" -, din cauza Războiului din Fâșia Gaza, care riscă să ”dureze până în 2025”, potrivit instituției, relatează AFP.

”Războiul din (Fâșia) Gaza ar putea dura până în 2025 și există riscuri ca el să extindă și pe alte fronturi”, a anunțat într-o notă Fitch, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Piața imobiliară din București - în creștere CITEȘTE ȘI Piața imobiliară din București - în creștere
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

”În afară de pierderi umane, el ar putea antrena cheltuieli militare suplimentare importante, distrugerea unor infrastructuri și cauza pagube de durată unor activități economice și investiții, ceea ce ar antrena o nouă deteriorare a perspectivelor Israelului în privința creditului”, precizează institutul.

Finanțele publice au fost afectate, iar Israelul urmează să înregistreze în acest an un deficit bugetar, estimează agenția.

În februarie, agenția de cotare Moody's a fost prima care a scăzut ratingul datoriei Israelului, tot cu un nivel - la A2 -, din cauza războiului.

Agenția S&P Global i-a urmat exemplul în aprilie și a scăzut ratingul datoriei Israelului de la AA- la A+, care indică, cu toate acestea o capacitate puternică de rambursare. în pofida unor ”riscuri geopolitice mari”.

Luni, Franța, Germania și Regatul Unit au cerut împreună un armistițiu ”suplimentar de îndată” îngtre Israel și Hamas în Războiul din Fâșia Gaza.

Țările mediatoare - Egiptul, Qatarul și Staele Unite - au au îndemnat în urmă cu câteva zile, la o reluare, la 15 august, a unor discuții cu privire la un armistițiu și o eliberare a unor ostatici.

Israelul a confrmat că va participa la aceste discuții.

ULTIMA ORĂ Acțiunile Alphabet se prăbușesc - După victoria sa istorică, Departamentul de Justiție SUA ar vrea să spargă Google pentru a opri monopolul motorului de căutare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Acțiunile Alphabet se prăbușesc - După victoria sa istorică, Departamentul de Justiție SUA ar vrea să spargă Google pentru a opri monopolul motorului de căutare

Hamasul le-a cerut, la rândul său, mediatorilor duminică să ”prezinte o foaie de drum” în vederea ”aplicării” planului ”care are la bază viziunea” președintelui american Joe Biden, aprobat de Consiliul de Securitate al ONU, în loc să organizeze noi negocieri.

Potrivit Fitch, o continuare a războiului anul viitor ar obliga Israelul la o menținere a unor cheltuieli militare mari și ar perturba și mai mult industriile turismului, construcțiilor și producției în zone de forntieră.

Israelul a promis să distrugă Hamasul, aflat la putere ân Fâșia Gaza din 2007, pe care-l consideră o organizație teroristă, la fel ca Statele Unite și Uniunea Euroepană (UE), după un atac fără precedent pe teritoriul israelian, la 7 octombrie, care a antrenat moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Ofensiva israeliană lansată ca represalii în Fâșia Gaza s-a soldat cu cel puțin 39.897 de morți, potrivit unor date ale Ministerului Sănătății din cadrul Guvernului de la Gaza, condus de către Hamas, cre nu detaliază numărul civililor și combatanților uciși.

viewscnt
Afla mai multe despre
israel
fitch