Rata anuală a inflației a coborât în septembrie la -0,6%, ca urmare a ieftinirii alimentelor

Rata anuală a inflației a coborât în septembrie la -0,6%, ca urmare a ieftinirii alimentelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2016

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a coborât în luna septembrie la -0,6%, de la -0,2% în august, potrivit datelor publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS), care arată că alimentele s-au ieftinit sensibil luna trecută.

Datele INS arată că prețurile de consum au scăzut în luna septembrie, în medie, cu 0,11% comparativ cu luna august, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, alimentele s-au ieftinit cel mai mult luna trecută, cu 0,58%, în medie, față de luna august, în timp ce prețurile serviciilor s-au redus nesemnificativ, cu 0,01%.

În schimb, prețurile mărfurilor nealimentare au crescut, în medie, cu 0,21% în septembrie față de luna precedentă.

În perioada 1 octombrie 2015 - 30 septembrie 2016, prețurile alimentelor au crescut cu 0,46%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,1%, iar serviciile - cu 1,2%.

Septembrie 2016 este a patra lună din ultimul an în care indicatorul inflației anuale nu mai include efectul scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente de la 24% până la 9%, măsură aplicată de la 1 iunie 2015.

Salt neașteptat al comerțului exterior: exporturile României au crescut cu 13,4% în august, iar importurile cu 14,4% CITEȘTE ȘI Salt neașteptat al comerțului exterior: exporturile României au crescut cu 13,4% în august, iar importurile cu 14,4%

În schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. În plus, de la începutul acestui an, accizele pentru mai multe produse s-au redus, iar cota TVA pentru apa potabilă și pentru cea folosită la irigații a scăzut la 9%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a prețurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianții ar aplica integral reducerea taxei la prețurile de la raft.

Față de luna august, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în septembrie, la servicii poștale (8%) ouă (2,6%) și fasole (1,4%).

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat,  față de a opta lună a anului, la cartofi (-11%) alte legume (-5,6%) și fructe proaspete (-3,8%) celelalte prețuri având fluctuații mult mai mici.

În ultimul an, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la servicii poștale (+29%), citrice (+23,2%) și zahăr (+9,2%).

În urma evoluției din ultimaele luni, care indică menținerea prețurilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognozele de inflație pentru 2016 și 2017.

Astfel, potrivit ultimelor estimări, BNR anticipează că rata anuală a inflației va urca la -0,4% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
ins