Randamentul obligațiunilor guvernamentale germane pe 10 ani a coborât marți, pentru prima data în istorie, sub nivelul de 0%, în condițiile în care temerile privind o eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană determină investitorii să își reducă expunerile pe activele riscante și să se refugieze în plasamente considerate sigure.
Potrivit datelor Bloomberg, randamentul obligațiunilor guvernamentale germane pe 10 ani a coborât marți până la nivelul de -0,03%.
În condiții de incertitudine, titlurile germane de stat sunt percepute de investitori ca instrumente financiare de refugiu. Britanicii vor alege dacă rămân în Uniunea Europeană.printr-un referendum programat pe 23 iunie.
Finanțele publice germane emit titluri cu randamente sub zero încă de anul trecut, însă costurile negative de împrumut au vizat până acum obligațiunile pe scadențe mai scurte.
Pe lângă îngrijorările legate de Brexit și perspectivele economiei globale, și măsurile recente se stimulare adoptate de Banca Centrală Europeană (BCE) s-au reflectat în scăderea abruptă a randamentelor la obligațiuni.
În martie, BCE a redus dobânda de politică monetară cu 0,05 puncte procentuale, la 0%, după un an și jumătate în care aceasta a fost menținută la nivelul de 0,05%. Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare marginală a fost redusă tot cu 0,05 puncte procentuale, la 0,25%, în timp ce dobânda pentru depozitele constituite de băncile centrale a scăzut cu 1 punct procentual, de la minus 0,3% la minus 0,4%
Totodată, BCE a suplimentat achizițiile lunare de active din zona euro cu 20 miliarde de euro, la 80 miliarde de euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de companii, încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade). Pachetul de măsuri are rolul de a stimula economiilor din zona euro și a aduce inflația pe traiectoria țintită de bancă, în condițiile în care prețurile de consum sunt afectate de ieftinirea petrolului și de încetinirea creșterii economiei mondiale.