Președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est, Radu Oprea (35 de ani), devenit antreprenor în Galați după ce a lucrat o perioadă la cabinetul primarului din Los Angeles, Antonio Villaraigosa, a relatat, la Profit LIVE, ce au simțit americanii în plină criză financiară, pe care el personal a trăit-o chiar în SUA, și cum un prieten și-a pierdut întreaga avere. El relatează și modul de lucru la biroul primarului din Los Angeles și explică de ce autoritățile române nu au mai dat posturi în administrație tinerilor pentru pregătirea cărora a cheltuit bani grei: "Posturile se dau încă politic!".
Primele noțiuni de afaceri le-a înțeles în Statele Unite ale Americii, lovit în plin de criza financiară, care s-a făcut simțită peste ocean în 2007, mult mai devreme decât în România.
CITEȘTE ȘI VIDEO Manuel Costescu la Profit LIVE: Guvernul va promova conceptul "Made in Romania"; taximetristul îmi spune că nu mai producem piulițe cum făceam odată"Acolo, la începutul anului 2007, deja dezvoltatorii aveau probleme. Eu am un prieten în America și țin minte că, la acel moment, făcea o afacere, cumpăra case pe credit și le închiria. La un moment dat, ajunsese să aibă vreo 10 case, pe care le-a pierdut pe toate imediat cum a început criza, deoarece chiriașii i-au plecat și, implicit, nu a mai putut achita creditele la bancă. A pierdut tot, a fost o adevărată tragedie!", a rememorat actualul antreprenor din Galați.
După o perioadă în care creditarea în SUA era extrem de facilă, lumea a început "să se întindă cât le era plapuma", arată Radu Oprea.
El și-a amintit și perioada petrecută la cabinetul primarului din Los Angeles, spunând că principala lecție pe care a învățat-o, și pe care o detaliază la Profit LIVE, a fost că trebuie "să fii umil" cu folosirea banului public.
"La noi, funcțiile de conducere, începând de la director general până la cel mai mic post de șef serviciu, se dau pe criterii politice încă, nu în baza unui concurs «pe bune», astfel încât să aduci cei mai competenți oameni", apreciază Oprea.
După 2 ani în care a trăit Visul American, el s-a întors în țară, mărturisind acum că a fost obligat din cauza condițiilor pe baza căruia i-a fost acordată o bursă de către Guvern. Bursa îl obliga să revină în țară pentru a lucra în administrația publică, dar, în final, statul nu și-a mai ținut promisiunea față de tinerii pentru pregătirea cărora cheltuise deja 6 milioane de euro și nu le-a mai pus la dispoziție posturi în sistemul public.
Oprea spune că se simte frustrat din această cauză, dar și că este conștient de faptul că bursa respectivă i-a deschis multe perspective, oferindu-i posibilitatea să studieze în America. Explicația sa pentru faptul că statul nu le-a mai oferit niciunuia dintre bursieri posturi în administrația publică, după ce a plătit bani grei pentru pregătirea profesională a acestora în străinătate, este clară: "Simplu: noi trebuia să activăm pe niște funcții de conducere. Eram apolitici, dar acele funcții de conducere se dau politic. Două gândiri care s-au bătut cap în cap. Programul bursier a fost gândit foarte bine pe hârtie, dar la implementare ne-am lovit de acest zid, al numirilor politice pe funcții de conducere".
Doctorand în Economie, Radu Oprea este unul dintre cei 150 de tineri care au primit bursa specială "Guvernul României", un program de 6 milioane de euro creat de Guvernul Năstase, pentru a studia în străinătate și a reveni în țară să lucreze în administrație, dar căruia, la întoarcere, nu i-a mai fost repartizat un post în sectorul public, așa cum au pățit absolut toți cei 150 de tineri bursieri, din cauza dezinteresului statului și a angajărilor pe relații personale și clientelare.
Ca o condiție să primească bursa în cuantum cuprins între 20.000-30.000 euro/an pentru o perioadă de studii de până la 3 ani, tinerii au fost obligați de către autorități să semneze un contract prin care s-au angajat ca, la finalizarea studiilor, să se întoarcă în țară și să lucreze în sectorul public, pentru o perioadă minimă cuprinsă între trei și cinci ani. Dacă nu respectă această obligație, absolvenții sunt obligați să restituie statului suma aferentă bursei, dar să plătească și dobânzi și penalizări.
Deși pentru acest program au fost nominalizați 149 de beneficiari, niciunul dintre absolvenții studiilor în străinătate nu a fost angajat de stat.
Unul dintre aceștia este actualul antreprenor Radu Oprea, între timp fondatorul metodei SMART de politici publice recunoscute ca model de bună practică de democrație participativă în Consiliul Europei.